tisdag 15 januari 2008

Petra Östergren på tomgång om hororna

År 2006 sen kom sexradikalen Petra Östergrens bok "Porr, horor och feminister", som fick löjligt mycket uppmärksamhet i media. Östergren kallar sig feminist - fast hon driver en kamp i motsatt riktning - och slåss för horornas rätt att inkluderas i kvinnorörelsens kamp för jämställdhet. Att horeri är ett slaveri, som Simone de Beauvoir så riktigt påpekade redan på 1940-talet, och därmed strider mot feminismens grundprinciper för jämställdhet samt är det yttersta uttrycket för patriarkatets syn på kvinnor och sexualitet har gått henne helt förbi. I stället vevar hon på om att kvinnorörelsen inte ställer sig bakom horornas rätt och vilja att sälja sex.
Efter den efterhängsna debatten - kittlande för media därav den enorma publiciteten - som följde på Östergrens bok, tystnade förvirringen. Jag hoppades att hon och hennes gäng hade kommit på bättre tankar, men i dag laddar hon om på Expressens debattsida, tillsammans med horeriförespråkarna och sexradikalerna Petra Meyer, Susanne Dodillet och Louise Persson. Under rubriken "Feministerna tål inte fallna kvinnor" rider de nu ut till storms för att feminister som Maria Pia Boethius och Gudrun Schyman inte försvarar horan Rosinha Sambo, som inte fått rätt i hovrätten i ett mål mot sin fd pojkvän, en traffickingpolis, för koppleri.
Man kan ju alltid hoppas att media bemöter deras inlägg med tystnad den här gången, men troligtvis kommer feminister nu att ställas emot representanter ur "horligan" för att visa upp oenigheten inom feminismen, men främst för att ämnet sex och prostitution är kittlande.
precis som förra gången det begav sig har horfrågan inte något med feminismen att göra så länge hororna vill sälja sex och kalla sig sexarbetare. Men de kan ju alltid vända sig till tidskrifterna Arena och bang, vilka omhuldar deras queerfeministiska perspektiv på horfrågan. Fotsättning följer.

ps
Läs mina artiklar här intill som jag skivit på nättidningen Sourze. med anledning av 2006 års debatt om porr, horor och feminister, som initierades av Petra Östergren när hennes bok publicerades.

Inga kommentarer: