måndag 8 januari 2007

Bara halva sanningen om familjen Wallenberg

Fler än jag (Expressen 070107)har reagerat på osynliggörandet av kvinnorna i SVT:s dokumentärserie om familjen Wallenberg (se bloggen "Inte en kvinna så långt Wallenberg når", 070103). Tittarsuccén, 1,1 miljoner såg de första två avsnitten (sista delen sänds i kväll i SVT 1, 20.00), är en exposé i manlig homosocialitet där kvinnor varken syns eller hörs.
Men egentligen var det Pirres lillsyrra, Annis (överklassen har alltid roat sig med att ge varandra ifantilt hundlika smeknamn)som var den mest begåvade, enligt Dodde (den nuvarande ledarduon Marcus och Jacobs farfar). Trots att Annis hängde med farsgubben till alla industrierna i Sverige och fick verklig utbildning i familjeföretaget, så gick jobbet till Pirre när Boy-Boy tog livet av sig, berättar Annis kusin och goda vän Bisse, 76 år(född Wallenberg men gift Wadsted), för Expressens Cecilia Hagen.
Att männen skulle ro skutan och kvinnorna skulle gifta sig med män ur adelskalendern det låg bl a den Wallenbergska anmodern Amalia bakom och sen den tiden har det aldrig varit tal om att kvinnorna skulle få en maktposition inom koncernen. Att syrrorna inte heller ärvde lika mycket som brorsorna var andra självklarheter, som inte heller har ifrågasatts av kvinnorna. Det var en annan tid, säger Bisse.
Men när Pirre lämnade över till nästa generation på 90-talet var det som om tiden stått still. Fortfarande inte en kvinna så långt Wallenberg når alltså.

Ulf Olsson, professor i ekonomisk historia, som skrivit flera böcker om familjen Wallenberg, säger att familjen är "mycket gammalmodig och bunden av traditioner. De ägnar sig åt fadersdyrken." Det är en av anledningarna till att alla starka kvinnor aldrig haft en chans när det handlat om "tronföljet". Tyvärr verkar det inte heller finns särskilt mycket skrivet om kvinnorna, varken i familjearkivet eller annorstädes. Det enda man kan hoppas på nu är att de 27 kvinnor som för närvarande finns inom familjen och som är i yngre medelåldern släpps in. Som det ser ut nu är det bara Amalia, som gått till eftervärlden genom sin paradrätt Wallenbergare.

Den intressanta frågan är vad som hade hänt om Annis, som i stället för att styra Wallenbergkoncernen har lagt ner all sin kraft på heminredning, hade tagit över rodret. Kan inte Cecilia Hagen åka till London - där Annis bor numera - och ta ett snack med henne om den saken. Jag och många med mig önskar nu att få veta hela sanningen om familjen Wallenberg och inte bara halva, dvs den manliga. Kom ut ur fadersdyrkansgarderobens mörker alla sköna Wallenbergbrudar och berätta hur ni har och haft det i skuggan av alla dessa män. Det vore en kulturgärning. Snälla, låt inte denna hundraåriga kulturskymning bestå. Kan Victoria bli drottning, kan en Wallenberg få leda Investor eller SEB.

Inga kommentarer: