söndag 7 januari 2007

Guillou tar strid för incestdömda tillsammans med Knut Ahnlund

Fienderna i incestkrigets olika läger börjar gruppera sig på nytt och en ny justitebatalj är att vänta. Det är drygt tio år sen sist, men de namnkunniga medlemmarna i de olika motståndslägren är desamma. Det är den motvillige akademiledamoten Knut Ahnlund (se bloggen: "Knut Ahnlund fiskar i grumliga incestvatten igen" 061231)och Jan Guillou som strider på sidan som försvarar de dömda männen - enligt dem sitter massor av oskyldigt dömda för incest- och sexbrott mot barn - och juristprofessorerna Madeleine Leijonhufvud och Christian Diesen som strider för de utsatta barnen.

I dag i Aftonbladet upprepar Guillou i stort vad Ahnlund sa för en vecka sen på DN Debatt, nämligen att det är feministernas och Freuds fel (läs: psykologernas att oskyldiga män fälls för sexbrott mot barn.
Att den gamla striden blossat upp igen beror på att nyligen publicerade rapporten "Felaktigt dömda" visar att 11 män under de senaste 15 åren i dylika fall suttit inne fast de nu anses vara oskyldiga. Justitiekanslern,JK Göran Lamertz överväger att inrätta en överprövande instans för att öka rättssäkerheten efter att ha tagit del av rapporten. Justitieminister Beatrice Ask, (m) passar än så länge, medan fd justitieminister Thomas Bodström (s) sällar sig till gruppen Leijonhufvud-Diesen, som tycker att Lambertz bör avgå. De två senare menar tvärtemot rapporten att alldeles för få sitter inne för sexbrott mot barn pga bevisföringens utformning.

Tvätemot vetenskaplig forskning på området avfärdar Guillou att barn skulle kunna bära på "förträngda minnen" av sexuella övergrepp. Nu är ju gudbevars inte Guillou någon psykolog och tur är kanske det, för barnens skull, vill säga.

Inga kommentarer: