torsdag 8 februari 2007

Barnporr och manliga värderingar

Barnporrhärvorna har de senaste månaderna exploderat på nätet i Sverige och övriga västvärlden.
Nu senast vid ett jättebeslag i Österrike, där 2 360 personer i 77 länder misstänks vara inblandade.
Efter att två svenskar; en 58-årig man från Nyköping och en 50-årig småbarnsfar och it-chef häktades i januari för barnporrbrott figurerar nu ett 50-tal svenskar i det österikiska barrporrnätverket(som bygger på en 1 1/2 års lång utredning), där 14 personer gripits så här långt. (TT, Sveriges Radio, Berlin, 070207)
De misstänkta återfinns i alla ålders- och samhällsgrupper, från studenter, till tjänstemän och pensionärer mellan 17 och 69 år gamla. Enligt Günther Platter, inrikesminister i Österrike, visar videofilmerna den värsta sortens övergrepp man kan tänka sig. "Man såg flickor som blev våldtagna och man kunde höra dem skrika" säger polisen Harald Gremel.
I Sverige är det tillåtet att titta på barnporrsajter, men förre justitieministern Thomas Bodström krävde en översyn av barnporrfrågan, som beräknas vara klar senare i år. (TT)

Samtidigt kritiseras en pedofilutredning mot en manlig familjehemsförälder i Norrtälje, som godkänts, trots fyra tidigare anmälningar till socialtjänsten. 49-åringen drev en privat fritidsgård och var även kontaktperson för barn som behövde extra stöd. I december förra året dömdes han till sju års fängels för bland annat grov våldtäkt. (TT/SvD, 070208)

Ännu tycks inte poletten ha ramlat ner på många håll i det här landet att de som ska ta ansvar för barn bör utredas särksilt med tanke på barns utsatta läge. Det är alltså inte bara polisen som brister, delvis pga resursbrist, utan socialtjänsten tycks inte ha koll på vad de själva gör. Inget nytt under solen, jag vet. Men att tjata om bättre samordning mellan de olika instanserna som har med brott mot barn att göra tycks inte funka. Kanske för att de flesta som arbetar med de här frågorna fortfarande tror att: Det händer inte här och framför allt inte han. De tycks ännu inte ha fattat att det kan vara vem som helst; brorsan, grannen, jobbarkompisen eller pappa, att det inte syns utanpå eller automatiskt hänger ihop med andra sociala problem. Det handlar alltså inte om samordning mellan de olika delarna i samhällskroppen, utan om vad de manliga värderingarna i vårt samhälle grundas på, som gör det möjligt att utnyttja sina egna och andras ungar.

Läs även bloggarna: "En flodvåg av barnporr över Sverige", 070127, om en 50-årig småbarnsfar och it-chef i Stockholm, som spelat in porrfilm med små flickor i 10-årsåldern och presenterat dem på nätet med längd, vikt och bröststorlek och "Miljoner barnporrbilder i Sörmland", 070122, om en 58-årig man som greps med 2-3 miljoner barnporrbilder i datorn.

Inga kommentarer: