söndag 4 februari 2007

Vem städar hemma hos pigan?

Enligt en SCB-undersökning (för SVT:s Rapport, 070131) med drygt 1000 barnfamiljer visar det sig att 45 procent av dem som tjänar under 150 000 kr om året kan tänka sig att köpa pigtjänster om förslaget om det statsbidraget för hushållsnära tjänster går igenom.

Men vem städar hemma hos pigan? Alliansdrottningen Maud Olofsson har kallat pigbidraget för en jämställdhetsreform. Konstig jämställdhet, när vissa kvinnor ska städa hemma hos andra. Riktig jämställdhet vore däremot att överlåta dammsugaren till den egna mannen.

Vilket parti eller lobbygrupp utanför riksdagen tänker driva kravet på varannan männens? Inget tycks svaret blir, för vi lär nog inte få se att männen kräver sitt på hemmaplan, som när kvinnorna krävde hälften av representationen i riksdagen för drygt tio år sen. Och den systerliga solidariteten - som en stragegi för jämställdhetens genomförande - kan vi glömma. Svensk jämställdhet är möjligtvis ett kvinnoprojekt av individuell, vit, västerländsk karaktär, som inte har mycket till övers för de kollektiva villkoren för kvinnor all over the world. Trist! Men så står jämställdheten och hackar också. I stället drömmer stressade kvinnor och lata män sig blint tillbaka till pigsamhället, utan att tänka på att vi en gång i tiden var stolta i det här landet för att vi städat ut henne ur det moderna folkhemmet, där folk förväntades ta hand om sin egen skit.

Inga kommentarer: