måndag 5 februari 2007

Hägglunds kupp tillbakavisas inom alliansen

Förra veckan försökte socialministern, kd:s Göran Hägglund kuppa igenom vårdnadsbidraget före de andra delarna i alliansens familjepolitiska paket: jämställdhetsbonus, barnomsorgspeng och satsning på lärande i förskolan. I media har det låtit som om vårdnadsbidraget är en hit de senaste dagarna. Ett faktum som inte visar sig stämma när man tar en närmare titt på SCB:s undersökning (för SVT:s Rapport) som ligger till grund för den slutsatsen.

Jämställdhetsbonusen - den förälder som tjänar minst betalar mindre skatt när den högavlönade är hemma med barn - är nämligen mer poppis än det mögiga vårdnadsbidraget. 21 procent av lågavlönade familjer (tjänar under 150 000 kr per år) och 14 procent av de högavlönade (tjänar med än 296 000 kr per år) kunde tänka sig vårdnadsbidrag. När det gäller jämställdhetsbonus är motsvarande siffror 44 respektive 39 procent intresserade.
Totalt vinner jämställdhetsbonusen över vårdnadsbidraget som bästa familjepolitiska förslag med 79 mot 62 procent.

Dessutom vill 42 procent av barnfamiljerna ha kortare arbetstid. Men förslaget om sex timmars arbetsdag har inget stöd hos finansminister Anders Borg (m). "Det skulle få katastrofala följder för ekonomin. Konjunkturinstitutet tror att sextimmarsdagen skulle kosta 10 miljarde." (Rapports nätupplaga, 070204)

Förövrigt tillbakavisas Hägglunds kupp om att vårdnadsbidraget ska genomföras redan i sommar av både (m) och (fp). Borg står t ex fast vid att alla delar i det familjepolitiska paketet ska genomföras samtidigt.
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) håller med Borg och menar att jämställdhetsbonusen är jätteviktig: "Vi gick ju till val på att vi ska underlätta för familjelivet när det gäller att få ihop llivspusslet och öka jämställdheten därhemma. [...] Om Göran Hägglund inte förstår vikten av det när det gäller jämställdhetsbonus så tror jag att jag ska ta ett litet prat med honom." (Rapports nätupplaga, 070131)

Inga kommentarer: