måndag 19 februari 2007

Jämställdhetsministern vägrar regera

Att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) gör vad hon kan för att avskaffa sig själv och sitt eget ämbete är ingen nyhet. Redan några månader efter valet, sa hon i Ekots lördagsintervju (se bloggen: "Nyamko Sabuni hycklar: Skiter i Fadimes systrar", 070127) att hon inte kallade sig feminist pga att det räcker med att vara liberal.
Nu fortsätter hon i samma anda och säger att jämställdhetspolitisken är överflödig, eftersom marknaden kan fixa den på egen hand (Liza Marklunds krönika, Expressen, 070218). Och det efter att fem av Stockholmsbörsens 276 företag leds av kvinnor (dinapengar.se). Det blir 1,8 procent av antalet vd:ar, vilket dessutom är en tillbakagång om man jämför med 2006. Endast 1 procent har en kvinna som styrelseordföranden, vilket innebär den yttersta makten inom företaget.

Näringslivet är tveklöst det mest ojämställda placet i det här landet och dess gubbvärderingar sitter djupare än hos andra män - och kvinnor - i samhället, dvs mamma är hemma och tar hand om familjen, medan pappa drar hem kulorna. De här gubbarna och deras lierade bland kvinnorna är emot könskvotering fast de är värsta manskvoterarna själva, bara att de kallar sin könskvotering för val utifrån kompetens. Hur länge ska politiker - och andra - gå på den där kompetensbluffen.

Med en jämställdhetsminister som Sabuni, som vägrar regera, borde Reinfeldt ta sig en funderare om han inte borde omplacera sin minister eller rent av ge henne kicken för att hon inte tar sitt arbete på allvar. Det är klart att jämställdhet inte är en högprioriterad fråga inom alliansen, men om man nu ändå ska ha en jämställdhetsminister så ska hon väl inte smita från jobbet. Jag undrar vad Reinfeldt skulle säga om finansminister Anders Borg plötsligt på ett av regerings torsdagssammanträden föreslår att hör ni grabbar, vi skippar skattelagarna, eftersom det där löser sig av sig själv på marknaden.

Så länge Sabuni använder sitt ämbete till att bedriva sekteristisk marknadsliberalism har inte det här landet någon jämställdhetspolitik värd namnet.

Mer om näringslivets könskonservatism i bloggarna: "Inte en kvinna så långt Wallenberg når", 070103, "Rikingarna mest ojämlika ekonomiskt", 070105, "Bara halva sanningen om familjen Wallenberg", 070108, "Maria Abrahamsson och machomännen i näringslivstoppen", 070130 och "Sexism bland näringslivets guldgossar", 070215.

Inga kommentarer: