torsdag 8 mars 2007

Bli din egen kvinna den 8 mars

Fortfarande är vi brudar så förbannat fast i patriarkatets idealbild av kvinnlighet. Fortfarande är det män som bestämmer om vi är ok.
"Som tjej får man fortfarande inte vara alltför självständig och kaxig, då framstår man inte som tillräckligt attraktiv i killarnas ögon" säger Fanny Ambjörnsson, socialantopolog och genusforskare vid Stockholms universitet på kvinnodagen 2007 (DN).
Lite längre ner i artikeln som går igenom kvinnoliv genom åtta generationer - från 30-talet till 2000-talet - står att 80- 90-talets unga brudar är fullständigt självständiga och ansvariga för sina egna liv. Samtidigt befinner de sig mitt i ett kvinnoidealiskt samhälle som överallt tjatar om att hon ska vara sexig, smal och snygg för att räknas.

Det är alltså fortfarande män som bestämmer hur vi ska se ut och bete oss. Hur långt har jämställdheten kommit, när det fortfarande är någon annan - kvinnor som män - som sätter gränsen. Många gånger är kvinnor de hårdaste gränsvakterna för vad som är ok och inte inom patriarkatet.
Men i takt med att kvinnor blir mer och mer ekonomiskt oberoende av män är de i realiteteten också allt mer självständiga. Det borde betyda att vi kaxigt kan skita i det gamla kvinnoidealet om hur vi ska se ut och bete oss för att vara ok i männens ögon. I stället borde vi satsa på att känna oss härliga i våra egna ögon.
Så skapas den nya kvinnan.

Inga kommentarer: