söndag 4 mars 2007

När tänker överklasskvinnan kliva ut ur garderoben?

Samtal om överklassen blir gärna ett samtal om män. Så blev det i SVT-dokumentären om familjen Wallenberg i julas och så blir det nu när avhoppade överklassdöttrar ska prata överklass i Expressen.
Det är Cecilia von Krusenstjerna, PG Gyllenhammars dotter och Moniquie Wadsted, från känd dansk storföretagarfamilj som lyfter fram en viss typ av manlighet som sinnebilden för överklassen. Men i vanlig ordning glöms den kvinnlighet bort, som är förutsättningen för att överklassmanligheten ska råda. När tänker någon med insidererfarenhet avslöja detta genuskontrakt som bygger manlig framgång? När ska kvinnorna kliva ut ur överklassgarderoben och avslöja de undanskuffades situation och medaljens baksida, dvs kvinnans roll.
Än tycks vare sig döttrarna eller fruarna riktigt benägna att se att de själv offrat sig för någon annans skull, eller valt att leva genom någon annan. Men så länge detta mönster överförs till nästa generation kan vi nog inte vänta oss någon jämställdhet inom överklassen. Och Östermalm kommer att fortsätta vara Stockholms mest ojämställda statsdel.

Jag undrar hur det skulle se ut om dess kvinnor slutade serva sina män, tog hand om egna karriärer i stället och krävde att dessa män delade barnomsorgen och hemmaslitet med dem. 2000-talets största jämställdhetsrevolution? You bet!

Inga kommentarer: