tisdag 6 mars 2007

Nyamko Sabuni på de könsstympades sida

Mellan 100 och 140 miljoner flickor och kvinnor i världen beräknas vara könsstympade. 2 miljoner utsätts årligen, främst i länder i Afrika, men även i Yemen, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Indonesien, Malaysia, Pakistan, Indien och Fiippinerna.
I Sverige är de främst kvinnor som kommer från Somalia, som är könsstympade. I dess grövsta form skärs både blygdläppar och klitoris bort vid könsstympningen. Därefter sammanfogas de båda sårsidorna och kvar lämnas ett hål stort som en penna, ofta svårt för mensblod att ta sig igenom.
I Sverige är könstympning ett brott och två män har fällts till fängelse mellan två och tre år för brottet. Men i länderna de kommer ifrån är en icke könsstympad flicka en skam för familjen.
Tack vare svensk sjukvård kan könsstympade kvinnor föda barn utan att riskera det egna livet, men i länder där läkaren är långt borta är det vanligt att kvinnorna dör när de föder.

Könsstympning sker både bland kristna och muslimer, men övergreppet har ingen religiös grund. Varför kvinnlig könsstympning har blivit en tradition är osäkert, men ett är säkert och det är att det är ett effektivt sätt att kontrollera kvinnans sexualitet och underordna kvinnor i allmänhet.

På Södersjukhuset i Stockholm finns en kvinnomottagning för könstympade kvinnor. Där kan man hjälpa till att öppna ett ihopsytt sköte, ta bort ärrvävnader, cystor och stänga igen falska passager. Däremot klarar man inte av att återskapa ett underliv, dva bygga upp nya blygdläppar elle transplantera en klitoris.
RISK, Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning i Göteborg arbetar ideellt mot kvinnlig könsstympning. Kontaktpersonen Louise Abubakar håller med integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni om att flickor från kulturer där könsstympning är tradition bör gynekologundersökas i skolan, för att upptäcka om de utsatts för brott. I skriften "Flickorna vi sviker" har Sabuni skrivit mer om vad det innebär.
Men när förslaget diskuterades i slutet av förra året väckte det starka reaktioner och ansågs av vissa vara diskriminerande. Säga vad man vill om Sabuni, men i det här fallet har hon faktiskt gjort något för att belysa ett problem som håller tillbaka kvinnors jämställdhet i det här landet.
(Källa; SvD:s Idagserie om könsstympning: 070226-28)

3 kommentarer:

From Sweden with Grief sa...

Att Nyamko Sabuni inte vill se att unga svenska flickor ska ha ett eget val att gå till gynekologen då det passar dem själva, och som det är idag, är skrämmande. Att tvinga svenska flickor, i varierande ålder, beroende på vem du talar bland dessa som vill gynundersöka i jakten på brottslingar, är enbart ett övergrepp. Det finns inget medicinsk eller juridiskt försvar för denna typen av screening. Det är ett slags populistiskt utspel som kvinnor som vill skydda flickor och unga kvinnor idag inte kan gå med på. Kvinnohälsan i Sverige får och använder sig inte av tvång. Ska vi nu jaga kriminella genom gynundersökningar, som Nyamko Sabunis förslag handlar om? För de barn jag arbetar med som blivit utsatta för våld och våldtäkter blir det enbart nya övergrepp. I solidaritet med ett fåtal barn/kvinnor som drabbats av övergrepp, ska alla svenska flickor nu också drabbas av övergrepp. Det är tråkigt att man måste kliva på den befolkning som finns i ett land för att en liten grupp ska få upprättelse och man ska få fast brottslingar.

Monika Wehlin sa...

Sabuni föreslår att man ska införa "obligatoriska gynekologiska undersökningar" på flickor i högstadiet.
Om det är detsamma som tvång, håller jag med dig om att det är fel väg att gå, men att erbjuda en undersökning - om inte annat för att öppna för ett samtal om kvinnlig sexualitet - tycker jag är utmärkt.

Precis som när det gäller hedersmord är det centrala att det svenska samhället inte överlåter åt familjerna själv att lösa problemen. Det var ju nämligen så många resonerade innan morden på Fadime och Pela. Något måste göras. Samhället måste säga ifrån och inte gömma sig bakom att informera om att vi i Sverige inte tycker att det är ok och sen tro att lite hygglig information räcker, för att förändra djupt sittande kulturella mönster. Det tycker jag VERKLIGEN är att svika de flickor och kvinnor, som utsatts för den tortyr och sexualkontrollerande övergrepp, som könsstympning innebär.
Sabuni satte ljuset på frågan. Det var bra. Låt oss diskutera vidare, i stället för att skjuta budbäraren som lyfte fram problematiken.

From Sweden with Grief sa...

Jag måste bara påpeka fler saker runt hennes förslag. Det är svårt, det krävs specialistläkare för att kunna se alla former av könsstympning som finns. Det kan inte läggas på en skolsköterskas axlar. Också redan idag finns det möjlighet att diskutera sex med sin skolsköterska och andra. Någonstans skjuter Nyamko Sabuni in sig på något som inte är gångbart i den svenska lagstiftningen som redan finns och det är verkligen trist att hon inte kan tala om detta med relevanta begrepp. Dessutom har hon fått andra organisationer med sig som anser att svenska flickor, i småskolan ska gynundersökas. Jag talade med flera organisationer bland andra RISK och Glöm inte Pela och Fadime innan jag skrev min debattartikel i detta ämne och de är benhårda att alla, oavsett bakgrund ska gynundersökas. De tror på att svenska barn/ unga kvinnor, vad du nu önskar kalla dem under arton, har haft sex tidigt och därför ska man ha gynundersökningar vid femton. De använder sig av fördomar om svenskar och det är olyckligt att redan utsatta barn dras in i denna debatten. Hur kan en politiker vilja vinna röster och medhåll på barns bekostnad? Hon är skrämmande i sin attityd och politiska utspel är visst okej, bara det gagnar vissa.