måndag 3 mars 2008

Hadley-Kamptz för svar på tal av Katia Wagner

Vuxnas sexskräck gör att våldtäktsbegreppet urholkas i svensk rättspraxis, enligt Isobel Hadley-Kamptz (Expressens ledarsida 080228) och utgår från fallet där en 25-årig man fälldes för våldtäkt för att ha legat med en 11-årig tjej. Hadley-Kamptz argument är att det inte är våldtäkt eftersom 11-åringen själv "ville".
Nu får hon svar på tal genom Katia Wagners bok "Alexandramannen. En berättelse om vår tids största nätsexhärva" om man utgår från Katrine Kielos recension i Expressen i dag.

Det skulle lika gärna kunnat handla om rättsfallet Hadley-Kamptz hänvisar till, men nu handlar det om 31-årige Atheer Al Suhairy alias "Alexandramannen", som utnyttjat 50 barn (flickor). Wagner har intervjuat sex av dem som tycker det är naturligt att mot betalning ha sex med en främmande man de träffat på nätet, skriver Kielos drar slutsatsen att det inte är så konstigt: "...i en kultur där lycka anses vara att vara snygg, rik och kunna shoppa hela tiden."
För mig låter det mer som barn som prostituerar sig - barnhoror - och som ser att de kan tjäna pengar på att sälja sig. Är det verkligen det vi vill att våra barn ska göra?
En flicka säger: "Jag har ju alltid haft sex för att jag gått med på att andra har sex med mig."
Var det så Hadley-Kamptz tänkte när hon skrev att den 11-åriga flickan själv ville? Och i så fall har vi ju tagit ett steg i riktningen mot de "lyckliga-horornas" land, som prostitutionslobbaren - som gömmer sig bakom psedonymen - "Isabella Lund" drömmer om?
På frågan som de sk lyckliga hororna ofta brukar få: Skulle du vilja att ditt barn prostituerade sig? brukar de svara att det skulle vara ok om de inte stigmatiserades, dvs om samhället behandlade dem som alla andra kvinnor(för det är ju i huvudsak fortfarande kvinnor som horar, även om det tyvärr blir allt vanligare bland pojkar och män). Hadley-Kamptz tycks vara inne på samma linje, men gå ett steg längre när hon t om tycker att det är ok att barn gör det med äldre män. Eller tror hon på fullaste allvar att en 11-årig flicka vill bli upfuckad av en 25-årig snubbe för att hon själv har sån enorm sexlust? Och skulle hon tycka att det är ok om hennes eget barn gjorde det?

Boken vill visa hur det svenska rättssystemet hanterar och inte hanterar samtiden, men för Kielos handlar den främst om ett svek. "Ett svek mot en hel generation unga kvinnor."
I stället för att trendig och sexliberalt skylla på vuxnas sexskräck, som Hadley-Kamptz gör, borde hon fråga sig varför de här flickorna inte förstod att de inte är prylar, som nån annan kan köpa för att våldta.

Läs även min blogg: "Isobel Hadley-Kamptz öppnar dörren för pedofili i Expressen", 080228.