lördag 8 mars 2008

Queer har inget med feminism att göra - tacka Don Kulick för det

Under några år på slutet av 90-talet och i början på 2000-talet bedrev socialantropologen Don Kulick en antifeministisk undercoververksamhet på Stockholms universitet. Den "lyckliga horan" förespråkaren Petra Östergren och hennes queeraktivistiska polare Ulrika Dahl är båda adepter, skolade under Kulicks hägn på Stockholms universitet. Efter att Kulick drog från stan för de hans antifeministiska kamp vidare i den allmänna debatten och i idétidskrifter. Båda har sitt mentala fäste i queerland som utgår från bokhandeln Hallongrottan, vilken fungerar som ett nav för queeraktivismen nere vid Bergsundsstrand på Södermalm i Stockholm.

De här brudarna kallar sig feminister, men gör vad de kan för att ta död på en bred kvinnorörelse som kan enas kring viljan att störta patriarkatet för ett mellan könen jämställt samhälle och gemensamma frågor som strukturellt drabbar alla kvinnor; som lönediskriminering och begränsad maktutövning t ex. I stället säger de som Petra Östergren, i dag gör på Aftonbladets debattsida, att kvinnor inte alls är överens och att de feministiska bråken främjar saken. Vilken sak? Den frågan ger hon inget svar på. Däremot säger hon tvärtemot feminismens gränsöverskridande tankegång att t ex liberala feminister i första hand är liberaler osv, i stället för att se att de övergripande feministiska analysen av patriarkatet och agendan för en annan samhällsordning är det centrala och inte de enskilda perspektiven på hur detta ska uppnås. Det är ju i den gemensamma synen på patriarkatet som feminismen har sitt existensberättigande och kan göra någon skillnad.

Den relativistiska strömning som företräds av Östergren, Dahl och deras queera gelikar vill urholka begreppet feminism (läs Kajsa Ekis Ekmans "Alla vill vara i minoritet" i DN, 080307) och därmed undanröja kraften i den feministiska rörelsen. I dag på kvinnodagen är det dags (läs Linna Johanssons "Jag vägrar bli queer" på dagens ledarsida i Expressen) att feminismen tar avstånd från den queeraktivism som inte är beredd att kämpa för de gemensamma feministiska villkoren och fråga sig vad queerrörelsen egentligen vill med sitt feministhat.

Källa: DN Kultur, 080307, Aftonbladets debattsida, 080308, Expressens ledarsida, 080308

Inga kommentarer: