torsdag 21 december 2006

Komittéledaren Carl Tham och revolutionären Fia-Stina Sandlund

Som minister i en forntida (s)ministär var Carl Tham, kvoteringens riddare, tillsammans med Ebba Witt-Brattström, när det gällde att kvotera professorer inom den högre utbildningen. Men nu, som konstnärsnämndens (kn) ordf famlar han åter i ett könsblint mörker och skulle behöva Jeanne d´Arcen Ebba som sidekick.
Tham ser inga problem att polare ger varandra stipendier och tar till lågvattenargumentet - som vi hört så många gånger förr när inga vettiga finns - att stipendier är ingen social rättighet, apropå att gravida kvinnor diskrimineras när det gäller att få stipendier.

Hur många kvinnor respektive män har fått stipendier, vill vi veta - NU!

Hur kommer det sig att en man, som Carl Tham, inte fattat nånting, trots att han på 90-talet såg vikten av att kvotera in kvinnor som professorer?
Kulturnytt i P1 har vaknat ur sin törnrosasömn i samband med SVT:s Ernst Billgren fiction "AK 3" och håller nu på att undersöka den verkliga konstkomittén. Konstprofessor Ernst Billgren, som den här gången får allt ljus på sig, genom att göra en remake-fiction av konstnären Fia-Stina Sandlunds geniala verk "Konstnärsklubben" (real gubbslemsklubb som utesluter kvinnor), 2003 utan att ge henne någon som helst creed, säger i P1 Morgon (061220) att det är väl klart att han och några andra vet vad som är god smak. Att han i det just avsomnade TV-dramat "AK 3" säger att allt det där är en luring som övergår från värdelöst till bra i den stund som tillräckligt många gillar det avslöjar godtyckligheten i all typ av kanontänkande.
Själv vägrar jag läsa Pamuk. Inte för att Akademin bestämt att han skulle få årets Nobelpris i litteratur, utan för att han inte väcker en enda sprittning i min kropp. Det gör inte Billgrens salongkonst heller, men däremot Fia-Stina Sandlunds konstrevolutionära projekt. Hon och föreningen JA! är nåt på spåren som handlar om en annan ordning än den om ankor i borgerliga rum och rävar i mosaik.
Föreningen JA!, www.foreningenja.blogspot.com, "skapar gynsamma förhållanden för konstnärer vars verksamhet bidrar till att störta patriarkatet". APA kan bara hålla med och önska syster JA! lycka till. Vi syns på barrikaderna! Watch out, folks!

Inga kommentarer: