onsdag 31 januari 2007

Jämställdhet inget för Hägglund

Folkpartiets Johan Persson är inte överens med kristdemokraten Göran Hägglund om att vårdnadsbidraget ensamt innebär någon "valfrihetsrevolution", som Hägglund kallar det.
Persson menar att alliansens familjepolitik handlar om riktig valfrihet - dagis eller hemmamamma - och jämställdhet.
Det innebär att vårdnadsbidraget ska införas samtidigt som jämställdhetsbonus - utdelas när pappa och mamma delar på föräldraförsäkringen - och barnomsorgspeng för ökad kvalité i barnomsorgen, enligt Persson (Ekot, 070131).
Hägglund däremot bryr sig inte om jämställdheten utan vill gå före med vårdnadsbidraget. Ett bidrag som mest intresserar mammor i låginkomstfamiljer (SVT/Rapport, 070130), där hela 20 procent kan tänka sig att stanna hemma längre för 3000 spänn i månaden.
Det är upp till varje kommunen att besluta om de vill införa ett vårdnadsbidrag eller inte. I media i går hörde jag en (s)-styrd kommun som inte tänkte göra det. Återstår att se hur många kommuner som kommer att genomföra det, när det blir dags. Det tidigare startdatumet för reformen 1 januari 2008 tycks nu inte lika säkert, då oenighet råder inom alliansen när det gäller familjepolitiken.
Det är bara att hoppas att (fp) står på sig och att Birgitta Ohlsson ger sig in i debatten vid sidan av Persson.

Se även bloggen: "Hägglunds valfrihetsrevolution inget för oberoende kvinnor", 070130

Inga kommentarer: