fredag 2 februari 2007

Lägg ner kvinnoförbundet

Efter att socialdemokraternas kvinnoförbund totalt marginaliserades när det gällde att driva feministiska frågor i valrörelsen och genom att partiets Marita Ulvskog valde att bilda Feministas för att mota bort Feministiskt initiativ 2005, i stället för att låta kvinnoförbundet ta hand om saken, tyder på att partiet är splittrat när det gäller feminism.

Nu visar det sig att även kvinnoförbundet imploderar, för rykten säger nu att ordföranden Nalin Pekgul kanske inte har medlemmarna på sin sida inför förbundsmötet i juni. Det kan betyda att Pekgul kanske petas fast hon själv vill fortsätta.
Det sägs bero på att Nalin vill slopa kraven på att; avskaffa monarkin och införa republik och sex timmars arbetsdag. (P1, Ekot, 070202)

Vettiga förslag, tycker jag. För vem tror, allvarligt talat förutom några ideologiska fanatiker, att monarkin kommer att avskaffas inom överskådlig framtid. Det där s-kravet är ju bara nåt retoriskt lull-lull, som partitopparna själva slutade tro på för länge sen, ännu mindre något de driver för att genomföra. Detsamma gäller, tyvärr, förslaget om sex timmars arbetsdag. Det finns väl ingen realistisk politiker, med lite vidvinkelblick, som ser det som ett möjligt framtidsscenario de närmaste åren. Annars tycker jag idéen borde rimma med den tekniska utvecklingen, men jag har inte sett ett rimligt förslag om tillvägagångssättet och den enklaste omvärldsanalys tycks inte peka mot att vi ska jobba mindre.

Sossarnas kvinnoförbund tycks leva i en utopisk bubbla, som hellre drömmer sig till ett land som icke är än att lyssna på en down-to-earth politiker/ordförande som Nalin Pekgul. Med en sån världsfrånvänd idétradition är det lika bra att packa lådorna och stänga förbundet för gott. Det tycks ju ändå "moder"partiet i praktiken redan gjort.

Inga kommentarer: