fredag 2 februari 2007

När ska media tröttna på Petra Östergrens kvasiteorier om prostitution?

Sen november 2006 har Petra Östergren lobbat i medias olika kanaler för att horan ska kallas sexarbetare och få öppna eget, samtidigt som kopplerilagen ses över. Fritt fram för "den lyckliga horan" mao. Allt började med hennes bok "Porr, horor och feminister" där hon låter några horor tala ut. På det bygger hon hela sitt tveksamma politiska projekt - frigör horan - och bryr sig varken om tidigare forskning eller den feministiska kampen för en annan sexualsyn än den som reproducerar kvinnliga runk- och knullobjekt. Hon tycker till och med att det är feministernas fel att hororna stigmatiseras.

Men om det nu är så att hororna är lyckliga och vill fortsätta hora, så får de väl gå the homosexual way och komma ut ur garderoberna och själva berätta, i stället för att skicka fram Petra Östergren som ju egentligen inte vet vad det handlar om eftersom hon inte ingår i gänget.

Hittills är det ju bara horan Rosinha Sambo som outat. Hon är nu målsägande i en rättegång i Göteborg - där hon anklagar sin fd pojkvän - som tidigare ingick i polisens traffickinggrupp, för koppleri. Dom faller 7 februari.

I Aftonbladet i dag är det återigen en anonym hora, som säger att hon trivs med det, trots att ingen i hennes familj har en aning om vad hon pysslar med. Det brukar vara så medan de håller på, kommenterar psykologen Dan Katz:
"Men efter avslutad ´karriär´framkommer oftast att detta var en attityd de hade för att kunna stå ut med sitt liv." Han menar att de stänger av för att fixa att hora och att det är tvång eller ekonomiska orsaker som ligger bakom att de prostituerar sig. Dessutom tillägger han att det är med livet som insats. "Förutom könssjukdomar träffar hon främmande män som mycket väl kan utsätta henne för livsfara. Det verkar orimligt om hon inte förr eller senare råkar riktigt illa ut. Tyvärr."
Men det där är inget som biter på Östergren, som pappegojlikt upprepar att det finns "väldigt många sexsäljare som vill att det ska ses som vilket jobb som helst, som massörer eller terapeuter".
Myten om den lyckliga horan, som Östergren genom sitt horprojekt blir språkrör för, är något som Jämo, Claes Borgström säger är en manlig skapelse. "Män vill gärna höra att kvinnan trivs och vill, men det är en myt. Om han tänkte på att han utnyttjar henne skulle det inte vara lika attraktivt att köpa sex längre...ett samhälle där män köper kvinnors kroppar är inte jämställt."
På frågan från reprotern Hanna Radtke om varför prostitution inte kan ses som ett vanligt jobb, svarar han med en motfråga: "Du menar att kvinnor som är arbetslösa skulle förlora a-kassan om de inte prostituerade sig?"
Sexköpslagen kan inte få bort den rådande könsmaktsordningen, men den är ett steg på vägen och ska därför naturligtvis inte, som Petra vill, tas bort.

Nu undrar jag bara när vi kan få läsa något nytt i sakfrågan, i stället för att få omtuggade varianter av Petra Östergren gång på gång. Själv har jag givit min syn på saken i mina två artikelserier om prostitution och porr på nättidningen Sourze. (www.sourze.se). Prostitutionsartiklarna finns även i mitt bloggarkiv för den som är intresserad.

Inga kommentarer: