tisdag 27 februari 2007

Singelkvinnors rätt till insemination och den nya svenska familjen

Jag känner några kvinnor som har adopterat barn på egen hand. Anledningen är att de som kvinnor, precis som de som lever med en man eller en annan kvinna, vill ha barn, men inte har träffat någon partner.
Inget konstigt med det och eftersom tekniken gör det möjligt för kvinnor att få barn med hjälp av assisterad befruktning (insemination med sperma från donator), borde även singelkvinnor få den hjälpen. Why not, när den möjligheten länge har funnits för par och lesbiska par, med hjälp av öppna och svenska donatorer så att barnet när de fyllt 18 har möjlighet att ta reda på vem pappa är om han eller hon vill.
Än så länge säger svensk lag nej till singelkvinnorna, men då kan de åka till Danmark, Finland eller Lettland, där de tillåter provrörsbefruktning med anonym donator. Enligt intresseorganisationen Femmis har drygt 60 svenska barn kommit till på den vägen.
Idag ska frågan om lagändring, dvs att göra det tillåtet för singelkvinnor att få assisterad befruktning i Sverige, diskuteras i riksdagens socialutskott. De traditionella familjekramarpartiet (kd) säger nej, (s) har inte bestämt sig, (v) och (mp) säger ja, vilket tycks vara linjen även för (c), (fp) och (m). (DN, 070227)

En svettig vecka för (kd) mao, som är splittrad i frågan om att låta kvinnor inom EU komma hit och göra abort, om det är olagligt i deras länder. Både pingströrelsen och katolska kyrkan har hotat med att (kd)-väljare från deras håll inte kommer att rösta på partiet vid nästa val om Göran Hägglund inte backar och stänger möjligheten för andra europeiska kvinnor som vill göra abort i Sverige. Men Hägglund står på sig i abortfrågan mot kritikerna inom partiet. När det gäller aborterna menar han att EU är en öppen plats där de möjligheter som finns inom ett land ska vara tillgängliga för alla EU-medborgare även om det egna landets lag har satt stopp. I konsekvensens namnm betyder det att det är ok för (kd) att svenska kvinnor åker till andra EU-länder och får barn med hjälp av assisterad befruktning, så länge det inte sker inom landets gränser. Moraliskt håller naturligtvis inte en sån hållning, utan det enda rätta vore att (kd) tillåter svenska singelkvinnor att få hjälp att få barn på egen hand i Sverige, precis som kvinnor som lever i en hetero- eller lesbisk relation. När kommer (kd) att vakna upp ur sin törnrosasömn och inse att det skett en förändring av familjebegreppet och i stället för att favorisera den traditionella heterofamiljen, se till de familjer som finns och deras bästa. För hur många är det som lever i en traditionell kärnfamilj nu för tiden? Det är dags för (kd) och restan av samhällets institutioner att omdefiniera familjen och då utgå från frågan: Vad är en familj på 2000-talet i Sverige?

Apropå donator-debatten, borde nästa steg, i jämställdhetens namn, bli att donatormammor ställer upp för att singelmän ska kunna få barn. Har man bara tillräckligt med kosing kommer det att finnas kvinnor som mot betalning ställer upp på det och säkert en och annan filantrop också.

Inga kommentarer: