söndag 25 februari 2007

När ska mamma vägra ta pappaansvaret hemma?

Jag har inte en väninna, INTE EN, som lever i en jämställd relation med en man. Kommer dessutom barn in i förhållandet då är det helt kört. Det där vet vi ju redan. I undersökningar sen ett decennium tillbaka visar forskningen samfällt detta gång på gång. Ändå händer ingenting.

Jag känner många ursnygga, kreativa och smarta karriärkvinnor, som har klivit framåt vid männens sida eller snäppet före. Men något händer när barnen kommer och det visar sig inte bara i lönekuvertet, utan även i inställningen till livet. Det märkliga är att det bara är kvinnorna som går igenom den här förändrade livssynen, som om männen inte får barn. Och kvinnorna låter det ske gång på gång. WHY?

Visst, kvinnorna kan komma tillbaka efter sisådär 15 år, men under tiden har jämställdheten gått förlorad, både i praktiken och i den familjära teorin. Om inte familjen ifråga, eller kvinnan själv, har kommit fram till en egen hemsnickrad form av jämställdhet, som genast stöter på patrull när den vädras i vidare kretsar.

Härom kvällen hade jag besök av en sån där familj, med en självlysande begåvning till kvinna som mamma som tagit huvudansvaret hemma. Snacket hamnade mitt i familjelivets jämställdhetspussel efter ett tag, som många gånger förr och efter att jag och pappan i familjen bollat argument mellan oss en stund, avbröt familjens dotter och vände sig till sin far och sa ungefär: "Pappa, du håller med om att papporna är hemma för lite. Monika tycker att det är fel, men du tycker inte det."
Pappan hickade till och kom med ytterligare ett argument till varför situationen ofta ser ut på det viset att mamma stannar hemma hos barnen. Men dottern var obeveklig: "Men vad tycker du? Ja eller nej!"

Hon fick inget sånt svar, men ny fransk forskning visar att gifta kvinnor gör 50 procent mer hushållsarbete (15 timmar) än singelkvinnor (10 timmar). Singelmännen lägger ner 7 timmar på dylikt, men bara 5 timmar när de gifter sig. Forskningsledaren Helene Couprie vid universitetet i Toulouse menar att det gör att kvinnor får ut mindre lycka och välmående av förhållandet än män, bara 40 procent av parets välmående. I undersökningen deltog 17 000 människor och den visar att könsrollerna i familjen fortfarande är traditionell, dvs mamma sköter hemmet - städar, dammsuger och tvättar - och pappa drar hem kosingen och snickrar på huset. Det senare beror på Martin Timell-effekten, enligt Tinni Rappe Ernsjö, som skrivit om jämställdhet och könsroller i hemmet i flera böcker. "På sätt och vis kan man säga att det har blivit värre" säger hon och menar att det ser likadant ut i Sverige som i Frankrike på hemmafronten. (Expressen, 070225)

Inga kommentarer: