fredag 2 mars 2007

Maud Olofsson har nedkommit med en piga

Den första juli kan rikingarna börja sinka jämställdheten mellan män och kvinnor på hemmaplan, ännu mer än de redan gör. Om förslaget om skatteavdrag (max 50 000 kr om året om man städslar en piga för 100 000 kr) för hushållsnära tjänster, som Maud Olofsson kallar jämställdhetsreform. !?
Införandet av skattesubventionerade hushållsnära tjänster handlar inte om jämställdhet när en annan kvinna än hon inom den familj som betalar ska städa, tvätta, stryka, lämna ungarna på dagis och ta hand om sjuka mormor. Det är bara vanliga överklassfasoner, vilket betyder att någon annan får ta hand om "skitgörat", medan man själv sysslar med "viktigare" saker. Stenhård klasspolitik mao och återupprättandet av det gamla pigsamhället, som vi svenskar en gång bestämde oss för att avskaffa.

Jämställdhetspolitik värd namnet handlar inte om att skjuta över hemmaansvaret på en mindre gynnad grupp kvinnor. Jämställdhet handlar om att män och kvinnor delar på det jobbet. Men i vanlig ordning kommer gubbarna undan. Att sen kvinnorna, som nu planerar att köpa sig fria från att ta hand om sitt eget hem - som männen alltid gjort - är osolidariskt mot andra kvinnor. Det är långt ifrån den systerliga solidaritet - den enda vägens politik - som de kvinnor, som kämpar för en riktig jämställdhetspolitik på hemmaplan och inte bara tänker på sin egen personliga och privata situation, drömmer om.

Nu återstår att se om de hushållsnära tjänsterna kommer att innebära så mycket nya arbetstillfällen som alliansen hoppas på. Jag tvivlar, men medelklassen som vill leka överklass, jublar nog så länge det varar. Mörker råder över svensk jämställdhetspolitik och det är Maud Olofsson som står för backlashen.

Inga kommentarer: