onsdag 29 augusti 2007

Genusforskarhataren Bo Rothstein får svar på tal av Eva Lundgren

ÄNTLIGEN!!!
Den "förhatliga" sociologiprofessorn Eva Lundgren vid Uppsala universitet, som framställdes som poco loco i Evin Rubars TV-dokumentär "Könskriget", för några år sen tvålar bokstavligt till göteborgsforskaren och professorn i statsvetenskap, Bo Rothstein på dagens DN Debatt.
Att Rothstein, som för några dar sen på samma sida ville lägga ner hela Uppsala universitet, bl a pga av Eva Lundgrens forskning, var ett tydligt tecken på att han passerat gränsen för all seriös debatt, inte bara när gäller hans långa och paranoiska kamp mot allt som andas genusforskning.
Men genom att få ta del av Lundgrens syn på sin egen forskning i synnerhet, genusforskningen och forskningen i allmänhet, blir plötsligt bilden av Rothsteins skygglappsseende tydligt. Enligt Lundgren, kan karln inte förstå att forskning kan tolkas och bedrivas på mer än ett (läs: hans) sätt att se på saken.

Och där står vi fortfarande, dvs att stora delar av samhället, inklusive akademiker, inte kan eller snarare vill förstå att genusforskningen, som är en relativit ny gren inom forskningen, till stora delar inte är accepterad vetenskap av det samhälle, som till vardags kallar sig världens mest jämställda.

Eva Lundgren, som förövrigt sin tidigare forskning trogen ägnat den senaste tiden åt att intervjua den fd Knutbypastorn Helge Fossmo, kommer snart med en ny bok, som säkert kommer att väcka starka reaktioner. Hoppas jag.
Det är nåt med den kvinnan, som jag som fd anställd vid Uppsala universitet, vet irriterar mången kollega, såväl genusforskare som de utan prefixet genus och historierna om denna aparta forskare är många på universitetet. Om de är sanna eller ej låter jag vara osagt då jag själv inte har haft personlig kontakt med henne eller fördjupat mig i hennes forskning. Men att hon har haft stor betydelse för vår svenska förståelse av våld mot kvinnor och mäns våld mot kvinnor i nära relationer är obestridlig. Med begrepp som "våldets normaliseringprocess", som varenda kvinnojourskvinna och genusstudent är bekant med har hon redan bidragit med en viktig del av baskunskaperna i ämnet genusvetenskap. Lika självklart har Lundgren-hatarna basunerat ut sina motbilder i media där Rothstein är en av de ivrigaste, tätt följd av SvD:s ledarskribent Maria Abrahamsson.

1 kommentar:

Anonym sa...

Rothstein är för jämställdhet och genusforskning, vilket han själv skriver. Dock motsätter han sig ideologiska fundamentalister som isolerar sig och hatar vetenskap.