fredag 31 augusti 2007

"Stureplansprofilerna" hyllar Hagamannen

Att några Östermalmsslynglar - med kända arist- och näringslivsföräldrar - på en hemsida tycker att det är rätt att våldta kvinnor för den egna sexuella lustens skull är rena rama sanningen, enligt Aftonbladet i dag.
Men när två av slyngelslemmen hamnar inför skranket frias de pga bristande bevis. En av de i Stureplansvåldtäkterna våldtagna 23-åriga kvinnans advokat Elisabeth Fritz vill överpröva och professor emeritus i straffrätt Hans Klätte vill skriva om våldtäktslagstiftningen.
Ända sen mitten av 90-talet då det sk Södertäljefallet, där en ung kvinna utsattes för en gruppvåldtäkt har allmänhetens syn på våldtäkt och andra sexbrott mot kvinnor inte gått i takt med rättsväsendets. Och trots att sexbrottslagstiftningen skrivits om ett antal gånger sen dess för att mer stämma överens med allmänhetens syn på jämställd sexualitet, händer i stort sett ingenting i rättsprocessen.
Den attitydförändring som till dels i jämställdhetens namn skett i samhället har inte nått rättstatens kvinnor och män. De fortsätter att peka på bristande teknisk bevisning och gud vet vad.

Jag som började läsa kvinnorätt efter Södertäljerättegångarna och satt mig in en smula i sexbrottslagstiftningen slutar aldrig att förvånas över domslut som friar våldtäktsmän och den argumentation som leder fram till dem. Hur kommer det sig att det t ex att det i våldtäktsrättegångar alltid är offrets sexualitet som hamnar i förgrunden i ställdet för den misstänkta brottslingens. Och ännu mer häpnadsväckande är att gång efter gång läsa att de misstänkta männen inte kunnat förstå att kvinnorna inte ville ha våldssex.

Men så länge de patriarkala attityderna om att mäns respektive kvinnors sexualitet inte är diametralt väsenskilda och att våld och sex inte hänger ihop slår igenom på bred front, så kommer det nog tyvärr inte bli någon märkbar förändring när de gäller synen på sexbrottslighet. Och i det sammanhanget tycks det vara helt ok att starta en hemsida där man uppmanar till våldtäkt och sen komma undan med att det bara är ett skämt. På nåt sätt är ett sånt beteende ok i Sverige 2007, annars skulle inte slyngelslemmet flagga med det så flagrant.

Inga kommentarer: