lördag 1 september 2007

Per Wirtén och vänstermännen hycklare jämställdhet

Männen har kränkts privat i Maja Lundgrens senaste roman och Per Wirtén och nu även vänsterbrodern Dan Josefsson i DN i dag skriver indignerat om Lundgrens omoral och efterlyser etiska regler av bokförlag som ger ut slikt.
De här sk jämställda männen bryr sig inte ett vitten om verklig jämställdhet i praktiken, utan gör vad de kan för att försvara sitt eller andras omoraliska beteende mot kvinnor.
Jag menar, är det Lundgrens fel om Håkan Jaensson, kulturchef på Aftonbladet knullar med Lundgren bakom sin hustrus rygg? Eller om andra män inom kultureliten utövar patriarkal könsmaktsordning? I det fallet håller jag med Björn Sandmark, på dagens kultursida i Expressen, som hävdar att om man beter sig omoraliskt (läs; Jaensson) eller om man som man inom kulturvärlden vidmakthåller könsmaktsordningen då "...får man skylla sig själv. Tar man risker att göra saker som kan skada andra får man ta konsekvenserna".
Om det nu vore som herrar Wirtén och Josefsson anser, dvs att män kränkts av Lundgrens bok, så är det ju bara att stämma henne för ärekränkning. Det vore intressant att se var ett sånt case skulle landa. Men hittills tiger de utpekade still, vilket är en beprövad och effektiv strategi när man inte har något att invända utan bara hukar och väntar på att uppmärksamheten ska blåsa över.
Att det däremot inte blev någon debatt om könsmaktsordningen inom kultureliten var ju bara att vänta, eftersom vänstermännen i själva verket inte är ett skit intresserade av att ändra sakernas ordning. De bara luras, vilket debatten kring Lundgrens roman är ett tydligt exempel på. Mycket snack, lite verkstad mao.

Inga kommentarer: