torsdag 4 oktober 2007

Göran Persson, finansmarknaden och girighetskulturen

När finansutskottets ordförande Stefan Attefall (kd) garvar åt kritiken mot partibrodern Mats Odell, finansmarknadsministers exempellösa tondövhet i fråga om Carnegies arbetsmetoder, då visar det bara att finansmarknaden och det politiska systemet i dag är så överens om att girigheten är en del av modernt sätt att vara. Att finansmarknaden har utvecklat en tävlings- och spelmentalitet hos dess utövare, där de som lyckas sno åt sig mest kan casha ut miljonbonusar, driver naturligtvis fram en sorts människa som är beredda att lira på gränsen och tänja på den när möjlighet ges.
Vi såg det i Skandia-affären och vi ser det nu igen hos Carneige. Att dessa två exempel skulle vara enskildheter i ett system som uppmuntrar och belönar de som är beredda att skita i moralen och låta girigheten bestämma, är det nog få som tror.
När den gamle politrukern Göran Persson - gniden näringslivskonsult - som numera gett girigheten ett politiskt ansikte, visar sig bara spelat socialdemokrat, då behöver vi inte fler bevis för att konstatera hur systemen som ska tjäna samhällsmedborgarna gör vad de kan för att utnyttja dem för egen räkning.

Inga kommentarer: