måndag 1 oktober 2007

I Axess TV-värld existerar inte kvinnor

När tidningen Axess - de konservativas intellektuella organ - kom någon gång i början av 2000-talet, slog det mig att det var så tomt med kvinnor som skrev i tidningen eller som ingick i ledningsgruppen, trots att dagens journalistkrets består av en liten övervikt när det gäller kvinnor.
Jag meddelade chefredaktören detta och undrade hur det kom sig att det var så få kvinnor bland skribenterna, men Kay Glans, som han hette på den tiden svarade naturligtvis inte.
Nu rullar Axess TV sen något år tillbaka och i Axessuniversumet existerade intill för några veckor sen, bara EN KVINNA BLAND DE TIO PROGRAMLEDARNA, då Expressens kultursatsning började sändas på Axess TV och Natalia Kazmierska fick sitta i rutan bredvid kulturchefen Per Svensson.
Denna gubb-TV ger en helt snäv bild av verkligheten och tror tydligen på fullaste allvar - eftersom de fortsätter år efter år - att dessa män återger en giltig bild av det samhälle vi alla - både män och kvinnor - är en del av.

Det finns massor av kvinnor som skulle kunna överglänsa eller matcha denna gubbmaffia, som i stor utsträckning redan breder ut sig i media, så deras perspektiv på verkligheten är redan väl representerat: Johan Hakelius (Aftonbladet och ständigt i TV- och radiosoffor), Peter Wolodarski (DN som ofta sitter i samma soffor som Hakelius), Thomas Gür (SvD, samma sak där), Niklas Ekdal (DN, same same) Göran Rosenberg (TV4 och inbiten soffpotatis), Anders Hellner (fd DN, Utrikespolitiska institutet, har också nött än och annan mediasoffa), Lennart Persson (gammal SVT programledare), Åke Ortmark (journalistisk ålderman och ett av SVT forna O:n), Johan Lundberg (chefredaktör Axess) och Johan Tralau (soff-wannabe).

Och så bland alla dessa män; Susanna Popova (som inte skiljer sig ett jota från gubsen vad det gäller soffor och uppfattningar).

Dynamisk TV? Nja, statisk och oerhört förutsägbart värdekonservativ rakt igenom. Tyvärr! Men jag diggar Lennart Persson. Han är nog den ende genuine journalisten i sammanhanget. Resten är till största delen ett gäng opinionsbildare på högerkanten, som klankar på Janne Josefssons ideologi-journalistik men inte är ett dugg bättre.

Inga kommentarer: