tisdag 2 oktober 2007

Göran Rosenberg skriver mot bättre vetande

Utan minsta tvekan, trots att han inte vet ett skit om Alex Schulmans blogg, skriver Göran Rosenberg om fenomenet i DN. Gubben är indignerad - vad annat var att vänta - på det där vanliga sättet, som en del äldre intellektuella med hög status i finkulturkretsar tyvärr rätt ofta lägger sig till med. Och? Hans drapa, som är helt saknar substans och insikt, då han i själva verket inte vet vad han skriver om, är för mig ofattbart att DN publicerar. Men det är klart fint är fint om än det än handlar om att outa sin totala okunskap om fenomenet ifråga och har man en gång fått kulturcred och finstämpel i pannan, då får man göra vad man vill. Sen om det är intressant eller inte, är en helt annan fråga och av underordnad betydelse. Det är som att populärkulturella fenomen behöver man inte ta på allvar.

Det är ungefär som när Agneta Pleijel i en debatt i Axess TV:s "Veckans debatt" om varför vi skattebetalare ska sponsra en författarlön till henne på 160 000 kr om året, trots att hon gott kan försörja sig själv. Pleijel tittar från "sin finkulturella tron" ner på den kvinnliga LUF:arnen (folkpartiets ungdomsförbundaren) som tycker att det inte är ok och säger: "Men det där förstår du inte lilla vän." Hon tar mao inte invändnigen på allvar och hon maskerar det inte ens, utan gör ett nummer av sin nedlåtenhet.

I de finkulturella kretsarna har man aldrig förnekat sig utan öppet föraktat allt som inte är fint nog - samma förakt som Rosenberg nu beskyller Alex Schulman för att ha gjort sig skyldig till på sin blogg. Skillnaden är att nu har inte Rosenberg och co längre ensamrätt på att förakta, genom bloggosfären har den grenen öppnats för vem som helst.

Inga kommentarer: