tisdag 19 februari 2008

Den svenska feminismen har problem

Tidskriften bangs redaktion med Karin Eder-Ekman och Malena Rydell avgår pga synpunkter om tidningens framtid. Enligt Eder-Ekman handlar det om att styrelsen vill förändra innehållet, medan Ursula Berge i styrelsen menar att det handlar om hur tidningen ska nå ut till allt fler. (Källa: P1:s "Kulturnytt", 080219)

Jag har länge tyckt att tidningen borde byta ut sin redaktion, då bang allt mer utvecklats i en feministisk riktning som är oklar och avsmalnad. Jag vet inte om de drabbats av Fi-syndromet, dvs att strider kring queer gjort att andra feministiska perspektiv hamnat i skymundan och att feminismen i tidningen - liksom i Fi - därmed drenerats på kraften från andra sammanhållande perspektiv. Striderna inom Fi har definitivt splittrat och försvagat den svenska feministiska rörelsen och gjort att många feminister söker sig andra vägar. Det ska bli intressant och se vilken väg bang tar nu. Hoppas den nya redaktionen gör tidningen angelägen för allt fler och vågar spegla de interna motsättningarna som feminismen lider av i efterdyningarna av Fi-fiaskot. Just nu känns det som att många feminister lagt locket på, i väntan på att nån ska våga vädra att 2008-års svenska feminism har fått problem.

1 kommentar:

Anonym sa...

Problemet som jag ser är att de bara är de äckliga manhatar aka "alla män är talibaner"-feministerna. Sedan att de inte kan komma överänns hur hårt de ska till motangrepp mot kvinnoförtrycket som finns i Sverige är ju helt cp-skadat.