torsdag 7 december 2006

Bruce Dickinsons film om antikristidolen

Iron Maiden sångaren ska göra film om sin idol satanisten Aleister Crowly (1875-1947. Enligt dagens Expressen var han sektledare i USA, Italien, Tunisien och England. Mussolini utvisade honom 1923 efter rykten om orgier där spädbarn dödats och han sägs ha kallats "världens ondaste man" under sin livstid. Det må vara hur det vill med den saken, men något i faktarutan får mig att haja till. Crowly bildade Thelema-kyrkan, döpt efter Thélème (lust)-klostret i prästen och författarens Francois Rabelais (1494-1550) absurda sagoverk om jättarna Pantagruel och Gargantua.
Rabelais "humanismens fackla" i renässansens Frankrike skapade i sitt grovkorniga verk en förverkligad utopi i Thélème, en läroanstalt där pantagruelismen - frihet under ansvar - tillämpas. Ja, resten är naturligtvis en orgie i mat och sex, det senare plankat av de Sade några hundra år senare när Frankrike stod inför revolutionen 1789. Victor Svanberg, säger i sitt förord till ett urval texter av Rabelais på svenska från 1967 att Rabelais "sätt att ogenerat tala om sexualia slår alla nutida rekord" och då skriver ändå Svanberg mitt i den svenska sexrevolutionens 60-tal.
Teologerna vid Sorbonne fördömde naturligtvis Rabelais respektlösa sagor, men han beskyddades av kungen och fick en prästtjänst på pappret.
I början av 1900-talet sågs Rabelais som en radikal frihetsapostel och i det epitet ingår en sexualsyn - moral - som vimlar av fantasier om jättelånga kukar och vidöppna fittor. Svanberg ser ett arv från esprit gaulois, en fransk sensualism med förkristna anor. I Rabelais fantasikloster Thélème finns bara ett bud att följa och det är "gör vad du vill" och gissa vad munkarna och nunnorna då ägnade sig åt i en tid då kvinnans könsdrift ansågs omättlig. Inget nytt under solen mao.

Inga kommentarer: