fredag 15 februari 2008

Beltrans försvarare: Barnflickan minns fel

Tito Beltran fick inte vara med i SVT:s "Debatt" om rättsäkerheten i våldtäktsfall i går. Ansvarig utgivare satte stopp både för honom och en av de två våldtäktsmännen i Stureplansfallet. Med Beltran i studion var risken för stor att debatten ej skulle bli balanserad och opartisk. Däremot medverkade hans hustru Jenny Beltran och advokat Per E Samuelsson i programmet för att föra hans talan (ingen däremot på barnflickas sida, som Beltran enligt tingsrättens dom utsatt för våldtäkt).
Jag tycker SVT gjorde rätt och Beltran får ändå sin show i tre av de fyra största dagstidningarna i dag, genom att återigen tala om skandalen kring hans fall och nu ska han diskutera rättsliga åtgärder mot SVT med sin advokat.

I gårdagens "Debatt" kom de fram att motståndarna inom rättsväsendet - Per E Samuelsson och hans försvarsadvokatkompisar - till det nya vidgade våldtäktsbegreppet som gäller vid sexualbrott sen 2005, nu skjuter in sig på minnesforskningen. Enligt Samuelsson är kunskapen om minnet på "Kalle Anka nivå" inom rättssystemet. Med hans resonemang kan barnflickan i Beltran-fallet själv tro att hon varit med om en våldtäkt, medan det i själva verket är så att hon efter åtta år minns fel. Att rätten inte skulle ha kunskap om detta och ta hänsyn till det är rent nonsens, enligt advokat Claes Borgström, som också var med i programmet. Och ska man tala om vetenskapliga perspektiv i rätten, så bör även tas hänsyn till traumaforskning.
Jenny Beltran ville få det till att barnflickans anmälan efter så lång tid berodde på påtryckningar. Medan en våldtagen kvinna i studion, som inte anmält våldtäkten, motiverade det med att hon inte räknade med att det skulle gagna henne. Där har vi den stora rättsskandalen med vårt system, att så många (se gårdagens blogg) våldtagna kvinnor aldrig anmäler, vilket beror på en rad olika omständigheter och synen på kvinnan som våldtagits både bland medmänniskor och samhällets instanser.

Programledaren Stina Dabrowski avslutade våldtäktsdebatten med att säga att den sk Stureplansprofilen som nu sitter i fängelse på en avdelning med bara våldtäktsdömda, sagt i intervjun med henne att han liksom alla på hans avdelning ansåg sig vara oskyldigt dömda. Kanske nåt för Per E Samuelsson att minnas.

Inga kommentarer: