tisdag 12 februari 2008

Tito Beltran fälldes, vad nu det betyder

Knappt hade domen mot operasångaren Tito Beltran offentliggjorts - 2 års fängelse för våldtäkt av en enig tingsrätt - så drar Beltran och hans anhang ut i media och säger att han är oskyldig (!), trots domslutet. Beltran själv säger i ExpressenTV inte oväntat att han blivit utsatt för en rättskandal och att rättsäkerheten i Sverige är i fara pga domen. Nu ska han överklaga till hovrätten, där 3 domare - inga nämndemän - kommer ge honom rätt, enligt hans egen utsago. "Jag ska fajtas till jag dör", säger han.
En polare som sitter i samma fajtingbåt, den fd musikproducenten Billy Butt, tidigare straffad med fängelse pga flera våldtäkter - som han ständigt försöker få resning för utan att lyckas - rycker ut till en våldtäktsbroders hjälp på nättidningen Sourze knappt två timmar efter att tingsrättsdomen förkunnats. Butt skriver: "Tänk efter innan ni drar slutsatser av Tingsrättens dom och kom ihåg att Tito fortfarande är oskyldig tills en dom har vunnit laga kraft, och det sker efter hovrättsförhandlingen." Butt tror att fallet kommer att vandra vidare ända upp i HD. Förövrigt litar han inte ett dugg på Ystads Tingsrätt som förkunnat domen och jämför de som ligger bakom domen med "barn som gått lös i en godisaffär".

Utgången är alltså oklar trots dagens dom med tanke på att överklagande från Beltran är att vänta. En sak är säker och det är att det kommer bli ett jävla liv och hovrätten friar operasångaren. Det vet vi från tidigare uppmärksammade fall, där misstänkta våldtäktsmän går fria.
Fortsättning följer...

1 kommentar:

Anonym sa...

Förhoppningsvis friar hovrätten Beltrán, ja. Eftersom bevisningen i målet är under all kritik. Det har dessutom gått alldeles för lång tid sedan den påstådda våldtäkten skulle ha inträffat. Att bara gå på "trovärdighet" är under all kritik. Det är en populistisk dom som mer grundar sig på vad som förväntas ha skett än att försöka finna bevis för vad som verkligen har skett. Det är ett liknande fenomen som när Christer Pettersson först dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten. Man ville så gärna att han skulle vara skyldig, men faktum kvarstod: inga bevis fanns.