tisdag 12 februari 2008

Är Beltran en våldtäktsman? - idag faller domen

I dag faller domen - fri eller skyldig - mot operasångaren Tito Beltran. Frågan är om han våldtagit skådespelerskan Maria Lundqvists barnflicka eller ej.
Domen hänger på om domaren och nämndemännen i slutändan tror på barnflickan eller Beltran, som i samband och efter rättegången fått mycket utrymme att orättmätigt fått gråta ut i media. Den sortens känsloexploatering kan ju inte media hålla sig ifrån, även om de borde. Frågan är vad opinionen tycker om sånt?
Om Beltran fälls kan vi räkna med ett överklagande till hovrätten och då är risken stor att han frias, vilket ofta sker i fall där enbart yrkesjurister ska säga sitt, ofta tvärtemot vad opinionen anser vara rimlig rättskipning.
Den misstänkte våldtäkten ska ha skett 1999 under en av Robert Wells Raphsody in rock turné med delar av artisteliten. Efteråt ville flickan glömma, men när hon p år senare - helt enligt lagen - anmälde våldtäkten, var det för att Beltran nyligen friats från nya misstankar om att ha utnyttjat en 7-årig flicka sexuellt. Minnena kom ikapp henne, kan man säga och hon barnflickan beslutade sig för att hon skulle anmäla Beltran för det han utsatt henne för.
Vetenskapen på området om sexuella övergrepp och våld mot barn och kvinnor visar att gärningsmän ofta inte gör sig skyldiga till brott en gång, utan att de fortsätter tills de åker dit och tyvärr även efter att de suttit av sitt straff.
Vad vi vet om rättskipning är att rätten i Ystad i dag inte kommer att svara på vad som är sant eller inte, när det gäller barnflickans historia om Beltrans våldtäkt av henne, bara om bevisningen håller för att säga om "det är ställt utom allt rimligt tvivel" att han är en våldtäktsman.

Inga kommentarer: