torsdag 15 februari 2007

Fotbolls-VM och hororna som försvann

Inför fotbolls-VM i Tyskland 2006 pågick en upphettad debatt i Sverige om den ökade prostitution och trafficking som evenemanget skulle leda till. Det befarades att ca 40 000 kvinnor skulle ingå i hor- och traffickinghandeln. En jättebordell med plats för 650 torskar skulle slå upp sina dörrar i närheten av arenan och de beramade knullbåsen skulle ställas på plats. Jämo Claes Borgström tryfferade debatten med att svenska män borde bojkotta fotbolls-VM för att markera att vi i Sverige är emot sexslavhandel. En mängd debattörer, feminister och andra, diskuterade livligt saken i media under någon månad. Jag var själv en av dem (se arkivet: "Män flyr sitt ansvar", SvD, 060408), en annan var Louise Persson, prostitutionsförespråkare med egen hemsida och blogg (www.louisep.com).

I hennes blogg "Myten om traffickingexplosionen - det bidde en tummetott" (070214) kan man läsa vad som hänt sen dess i frågan.
EU:s Multidisciplinary Group on Organised Crime har nyligen givit ut två rapporter i saken. De visar att de befarade 40 000 horor som skulle ingå i sexslavhandeln runt fotbolls-VM i själva verket är 5 (fyra kvinnor och en man), som man funnit kan tilläggas.
I Sida-rapporten "Trafficking in Human beings and the 2006 worldcup in Germany", som kom i september 2006 uppges att 1000 horor är inblandade i trafficking i Tyskland per år.

Var kommer då siffran 40 000 från, som utifrån EU- och Sidarapporten inte tycks ha någon verklighetsförankring. Enligt Louise Persson var det den tyska organisationen Frauerat, det Tyska Kvinnorådet, som i en kampanj inför fotbolls-VM hävdade att så många kvinnor skulle komma att utsättas för trafficking, pga av ökad efterfrågan av horor i samband med matcherna.

Var Frauerat fick den siffran ifrån skulle jag bra gärna vilja veta.

Inga kommentarer: