söndag 11 februari 2007

It´s raining boops hallelulja...

Vad är det som händer med brösten den här vintern? Jo, silikonimplantats melonerna är definitivt på väg ut och då talar jag inte om det tragiska dödsbudet om the queen of the boops, Anna Nicole Smith, som fick män att åka i diket när hon visade upp dem på billboards här uppe i det smällkalla Norden 1993.

Nej, det här är nåt annat än queerteori om fula flickor och horor som förebilder - som visar bröst och vad de vill - och vägen till sexuell frigörelse för kvinnor. I stället för att klä av sig tycks det, som Victoria Silvstedt gör i annonskampanjen för Sisters, vara dags för smarta brudar att klä på sig. Och när t om utvikningsbruden-dokusåpaliveknullaren-bimbon Carolina Gynning inte bara nöjer sig med att knäppa knapparna över bysten utan t om opererar bort implantaten, som ett statement för att nu får det vara slut på det där larvet (dokumenterat av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som konst, vilket även konstnären Carolina Gynning tänker använda operationen som) då är det definitivt nåt nytt på gång.

Kanske är det på allvar dags att begrava queerteorins sunkiga kvinnosyn och leta efter det nya feministiska avantgardet bland bimbobrudarna som kommit ut på andra sidan. Jag menar som Silvstedt uttrycker det: "Jag är trött på att vika ut mig. Been there, done that". (Expressen, 070210) Kanske för att hon insett, det som inte porr- och prostitutionsälskarna gjort, att det där med att spela på sexualiteten (läs: den manliga) kommer alltid vara en återvändsgränd för kvinnor som tror på riktig frigörelse.

På Elisabeth Ohlson Wallins bild av Carolina Gynning sitter hon i en sjukhussäng som ett modernt helgon i Marilyn Monroe frisyr med sina blodiga silikonimplantat i händerna, som en offergåva till den manliga sexualitetens normerande syn på kvinnokroppen. Hennes bröst är sönderskurna och bär spår av ingreppet.
"Jag tänker mycket i historiska och religiösa symboler och tilltalas mycket av barocken och 1600-talet. Jag har tittat mycket på kvinnliga helgonbilder och många blir stympade så det finns en bra symbolik. Lucia fick sina ögon utpetade och Agata från Sicilien fick sina bröst avhuggna." säger Elisabeth själv om bilden. (SvD, 070211)

Själv ser jag två andra bilder framför mig - den ena snarlik den andra - och det är bilderna av Marilyn Monroes och Anna Nicole Smiths död. Båda dog alldeles för unga i ensamhet, som en följd av en sexuell exploatering som låg långt bortom de kvinnor de en gång var. Två av 1900-talets stora sexikoner, den senare inspirerad av den tidigare. Smith bodde t om i Marilyns hus på Fifth Helena drive i Los Angeles. Nu är de döda. Frid över deras minnen. Låt oss med Anna Nicoles död, en gång för alla begrava myten om Marilyn Monroe som 1900-talets största sexsymbol och kvinnoideal och minnas henne som det moderna helgon hon förvandlats till, dvs ett offer på den manliga sexualitetens altare. Dvs inget för brudar som vill utforska och försöka leva med en egen sexualitet.

Först då kommer kvinnors sexualitet bli ett revolutionärt projekt, men dit tycks vägen lång, även om Gynnings statement är ett ljus i mörkret.

Inga kommentarer: