torsdag 27 september 2007

Den breda förståelsen för kvinnomisshandlaren

När Åke Sandgren gör en spelfilm "Den man älskar" - premiär i dag - om kvinnomisshandel, så får den Expressen-krönikören Marie Söderqvist att identifiera sig med kvinnomisshandlaren: Hon förstår att han slår och skulle själv vilja ge rollfiguren en fet smäll.

Det är just den synen på den misshandlade kvinnan - "men varför går hon inte" - som gör att "Stureplansprofilen" friades från anklagelserna om våldtäkt i tingsrätten med motiveringen: "Men han förstod inte att hon inte ville."

Hur kommer det sig att kvinnan som hävdar att hon blivit våldtagen utsätts för större ifrågasättande än den misstänkte mannen, undrar 19-åringens väninna i Expressen/City, inför dagens förnyade rättegång, i hovrätten den här gången. För att kvinnor och män som Marie Söderqvist fortfarande fokuserar på "offrets" beteende i stället för "gärningsmannens" anser att det är kvinnans eget fel, att hon borde vetat bättre, skulle gått unt zu weiter. Att den misstänktes försvarsadvokat gärna vill lyfta fram den anklagandes beteende är inte svårt att förstå, men att stora delar av samhällsdebatten också gör det, säger bara att vi inte kommit särskilt långt när det gäller jämställdhet mellan könen i det här landet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm

- SUMMARY: This bibliography examines 206 scholarly investigations: 159 empirical studies and 47 reviews and/or analyses, which demonstrate that women are as physically aggressive, or more aggressive, than men in their relationships with their spouses or male partners. The aggregate sample size in the reviewed studies exceeds 197,900.

http://www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm

Frågan är inte så enkel!

Monika Wehlin sa...

nähä, men ditt svar säger absolut nada. Om "frågan int är så enkel" hur är den då? Låt höra!