tisdag 25 september 2007

Våldtäktsåklagarna överbevisade

I går berättade en av Stockholm Citys åklagare i våldtäktsfall, Rolf Hillegren i "P1 Morgon", att många av tjejerna som anmäler våldtäkt inte är våldtagna, utan bara är missnöjda med att natten inte blev så lyckad som de hoppats. Jag häpnar, men det är tydligen helt ok att ha den uppfattningen som åklagare i våldtäktsutredningar.

Parallellt, i gårdagens Aftonbladet berättade Anna Nilsson, 28 år om hur hennes våldtäktsanmälan lades ner på en gång 2003. Reationen från polisens sida var att: "Det var mer som att jag hade varit med om lite dåligt sex." Jag undrar om det var Hillegren den gången också.
Efter fyra månader och kontakt med brottsofferjouren anmälde hon igen och den här gången förhördes den misstänkte. Då hade våldtäktsmannen ofredat ytterligare två tjejer på en Finlandsfärja. Den här gången åtalades han dock för olaga tvång och sexuellt ofredande. Han fick villkorlig dom, samhällstjänst och tvingades betala 10 000 kr till Anna Nilsson i skadestånd.

Men med Hillegren och co vid Stockholm Citys åklagarkammare syn på våldtäkt, som något som bara i 1/3 av de anmälda fallen existerar eller ens det, så kommer många "Annor" att nonchaleras av rättssamhället (eller vad man ska kalla det). Ska vi ha det så? Hillegren och co borde få kicken för tjänstefel. NU!

Ps 1:
Anna Nilssons berättelse ingår i boken "Lyckliga slut" där 15 kvinnor - de flesta kända - vittnar om våldtäkter de varit utsatta för. Av de fyra - Maria Küchen, Anna Nilsson, Kristina Hultman och Birgitta Stenberg - är det bara en som anmält våldtäkten.

Ps 2:
Våldtäktsanmälningarna har mer än fördubblats sen 1997 (förra året anmäldes 4 200 st). Bara var femte våldtäkts anmäls och av dem leder endast ca 150 till fällande dom. Var tredje våldtäkt utförs av make, sambo, pojkvän eller fd. Var femte av någon helt okänd. Var tionde är en gruppvåldtäkt och var tredje våldtagen kvinna är under 18 år.

Inga kommentarer: