måndag 24 september 2007

Ingen idé att anmäla våldtäkt i Stockholm

Enligt juristen och forskaren Eva Simonson (P1 Morgon i dag, SvD, Brännpunkt i helgen) bör kvinnor i Stockholm som tänker anmäla en våldtäkt känna oro om någon av åklagarna i sammanhanget heter; Anders Halfwordson, Rolf Hillegren, Anna Pettersson eller Anders Sundholm, samtliga kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm.

Förra året kom Riksåklagaren med svidande kritik mot polis, utredare och åklagare som har till uppgift att utreda våldtäktsanmälningar och Simonson anser nu att de utpekade åklagarna har diskvalificerat sig för den uppgiften, eftersom de - som representanter för kåren - lägger ner 2/3 av våldtäktsutredningarna, ibland t om utan att höra den misstänkte gärningsmannen.
Eva Simonson hävdar att åklagarna har en orealistisk syn på våldtäkter och att de lägger ner utredningen så fort den misstänkte säger att "kvinnan var med på samlaget" eller om hon "inte visar skador, tecken på att våld förekommit eller sönderrivna kläder".
Rolf Hillegren, en av de utpekade säger att många kvinnor anmäler fast de inte rör sig om våldtäkt: "Kvinnorna beskriver ej en våldtäkt, utan att kvällen ej blivit tillräckligt lyckad". Det kan handla om att "kvinnor vaknar i fel säng". Hillegren gör en hisnande jämförelse med att ingen frivilligt utsätter sig rån eller stöld.
Hillegren menar att man utreder mer i dag än för 5-10 år sen, men att att de borde skriva av mer anmälningar än de gör.
Jag håller med Simonson som avslutar radiodebatten med att säga att Hillegren inte borde få utreda våldtäkter. Vad tycker du?

Inga kommentarer: