lördag 29 september 2007

Regeringens samarbetar med skurkar på finansmarkanden

Samtidigt som Idol-gänget och Amelia drar på sig en röd tröja för Burma rullar en finansskandal - värre än S-K-A-N-D-I-A - förbi framför oss. Återigen har girigheten fått ett ansikte - C-A-R-N-E-G-I-E - och jag bara undrar hur många gånger till ska detta ske, innan vi går ut och demonstrerar och kräver att regeringen avslutar sitt samröre med finansskurkar som den här gången har fått i uppdrag att sälja ut statens OMX och SBAB. I stället för en andra chans, som Finansinspektionen, FI föreslår trots hård kritik mot Carnegies agerande.
Det mest häpnadsväckande är ändå att finansmarknadsminister Mats Odell går på FI:s förslaq och säger sig ha ett orubbligt förtroende för statens utredare Karin Forseke fd vd på Carnegie. En annan ful fisk simmar sen 10 september på finansdepartementet, nämligen den nyutnämnde statssekreteraren Urban Furnered, tidigare Compiance Officer (?) och bolagsjurist vid Carnegie. Gissa vad han jobbar med: Just det, statens utförsäljningar. Båda de här osköna juvelerna borde självklart få kicken på stubben, liksom allt samarbete med Carnegie genast bör upphöra.

På E24 pekar Torbjörn Isacson på att finansskandalerna duggar tätt för tillfället. För samtidigt som "Carnegie får en stenhård varning, rekordböter och tvingas byta ledning och styrelse" dras tillståndet för Loomis, fd Securitas, att arbeta i Sverige in. Båda företagen har till uppgift att hantera andras pengar och deras misslyckanden beror på kriminalitet, inre i Carnegies fall och yttre - värdetransportrån - när det gäller Loomis. Båda företagen är ledande inom sina nischer i Sverige och dessutom anrika bolag sen 1800-talet. För att rädda ansiktet skyllde C. på anställda, när i själva verket hela företaget är genomsyrat av en omoralisk företagaranda. L. har i stort bytt ut hela gamla koncernledningen, men det funkar inte ändå.

Det här är bara toppen på ett isberg, sa Peter Norberg, etikforskare vid Handels, till "Studio Ett" i P1 i går. Girighetskulturen har tagit över finansmarknaden och nu är det upp till oss att kräva att detta upphör.
När ska vi demonstrera?

Inga kommentarer: