onsdag 26 september 2007

Stureplansprofilen: Våldtäktsman eller inte?

I morgon står "Sturepkansprofilen" åter igen inför skranket, den här gången i hovrätten. Frågan är på nytt: Har han våltagit eller inte. Räkna med att debatten i media fortsätter oavsett utgången. Blir han inte fälld får vi räkna med demonstationer mot domen och blir han fälld kommer säkert gänget bakom "våldtäkt är inte våldtäkt" inom rättsväsendet att ha synpunkter.
Inför rättegången skriver Vecko Revyns egen Stureplansfestande reporter på Expressens debattsida om tjejer och kvinnor som låter sig "köpas" med drinkar, fina väskor och utlandsresor. Enligt henne får brudarna som ägnar sig åt slikt räkna med att bli våldtagna, då männen outtalat väntar sig nåt i utbyte.
Resonemanget påminner om att sexigt klädda tjejer får skylla sig själva och att kvinnor som gillar sex riskerar att bli våldtagna.
Så ser verkligheten ut i Sverige - "världens mest jämställda land" - 2007. Synen på manlig och kvinnlig sexualitet är lika olika som alltid genom historien och i stort går den ut på att kvinnor förutom att ansvara för sin egen sexualitet måste ta ansvar för männens. Det innebär i praktiken att kvinnor bör undertrycka sin egen lusta medan männen varken förstår om kvinnor vill eller inte eller kan kontrollera sin lust, som stavas d-r-i-f-t .
Allt enligt ett rättssystem som på sexualitetens område konserverar gamla myter om kvinnors och mäns olikheter.

Inga kommentarer: