torsdag 25 januari 2007

Barnpigan is back

Alliansen öppnar för en låglönemarknaden av hushållsnära tjänster, där fattiga människor för slavlön ska ta hand om sånt som rika människors skittvätt, toalettstädning och annat som de borde fixa själva, messade kritikerna när förslaget kom.

Nu har det hänt och den gamla barnpigan är det första bland de gamla pigjobben, som fått en rejäl revival. 3 500 spänn i månaden, inklusive mat och husrum, är en skamlön. Nästan 10 000 kr under den absolut lägsta på arbetsmarknaden, säger Håkan Pettersson på Kommunal. En bra lön, tycker däremot Jon Hjalmarsson som själv driver den privata förmedlaren Scandinavian au-pair center.
80 procent fler annonserade efter en barnflicka 2006 än året innan, enligt Niklas Andersson, på länsarbetsnämnden. Och då ska man veta att de flesta pigjobben förmedlas genom privata förmedlare. Många känner sig tvungna att ta de här extrema låglönejobben - finns ingen avtalsmässig lön för barnpigor - för att inte förlora rätten till a-kassa. (City, 070125)

Vad gör facket, undrar jag. Dags att mobilisera till pigstrejk. Nu! Se åtminstone till att tjejerna får hyfsade avtal att sticka under nosen på sina rika arbetsgivare.

Inga kommentarer: