torsdag 25 januari 2007

Wennstam slår emot rättssystemets syn på sexbrott i romanform

Efter två uppmärksammade faktaböcker om sexualsynen i dagens Sverige; "Flickan och skulden" och "En riktig våldtäktsman", publicerar nu nyhetsjournalisten på SVT, Katarina Wennstam sin första roman "Smuts" på samma tema.

Jag har inte hunnit läsa den än, men ska definitivt göra, efter att ha slukat de två tidigare. Däremot har jag läst och sett flera intervjuer med henne i media de senaste veckorna. Den bästa hittar jag på nättidningen SalongK.se av Pernilla Ericson.

I deras samtal berättar Wennstam att det är ingen slump att sexköparen och huvudpersonen i romanen, Niklas Wahl, är toppadvokat med välartad familj, som går till horor med samma självklarhet, som han sitter i TV och kommenterar sexbrott. Genom att berätta hans historia vill hon visa att:

"...rättsväsendet gärna ser genom fingrarna på de här brotten, och dessutom har det avslöjats en och annan sexköpare inom rättsväsendet, med brallorna vere vid anklarna. Och jag kan inte låta bli att se sambandet mellan att man ursäktar många av de här brotten och att det faktiskt finns sexköpare i själva rättsväsendet."

"Smuts" vill påminna om att det är vanliga män som köper sex. Gifta snubbar, grannar - som Wennstam upptäckte när hon gjorde research till romanen - farsor, arbetskamrater, vänner, släktingar osv. Många kommer undan från att bli avslöjade inför de nära och kära, genom att domen - om de fälls för sitt olagliga knullande - skickas till en annan adress.

"Jag har aldrig sett det i några andra typer av domar...Väldigt många sexköpre erkänner ju för att slippa rättegången...På det sätet är det mycket enklare att försvinna in i statisktiken (min anm. utan att bli upptäckt), man tar sina böter och går till Posten och betalar. Och då blir det inte värre än ett kostnadspåslag, det blev extra dyrkt den gången."

Genom Niklas Wahls dotter Emma i romanen vill Wennstam även visa hur pojkar och flickor tidigt uppfostras på olika sätt i fråga om sexualitet:

"Emmas sexualitet är ju väldigt oskuldsfull, hon vill prova sig fram, hon är kåt, och det blir bara smutsigt i samhällets ögon. Just för att hon är tjej. Om Emma hetat Erik och porrsurfat och sexchattat på nätet och fått sitt livs första orgasm med en jämnårig kompis så hade det aldrig varit något fel i samhällets ögon. Rörelsefriheten för en tonårstjej när det kommer till sex och kärlek är egentligen lika med noll."

Wennstam berättar också hur hennes tidigare böcker legat till grund för föreläsningar på skolor. Varje gång har "det kommit fram minst en tjej efteråt och berättat att hon blivit våldtagen och velat prata om det".

Dessutom tycker hon att Stieg Larssons - Sveriges nu mest sålda deckarförfattare -"Män som hatar kvinnor" är en oerhört feministisk deckare.

Måste läsa den också!
Är det nån som har läst den och "Smuts", så skulle det vara kul och höra vad ni tycker.

Inga kommentarer: