måndag 22 januari 2007

Kvinnor föder barn allt senare och en del hoppar över att bli mamma. Ju sämre jämställdhetspolitik desto färre barn, lyder den enkla förklaringen (Godmorgon Världen, P1, 070121). Japan, Tyskland och Italien t ex ligger risigt till på barnfronten. I Sverige är det bättre och det sägs bero på att kvinnor i större utsträckning än på annat håll i världen kan kombinera jobb och familj, dvs få ihop det sk livspusslet, även om det kostar på eftersom papporna inte tar sitt hemansvar utan låter sina kvinnor fortsätta vårda frisk man i hemmet och ta huvudansvar för ungarna.

Själv tror jag bara att det är en tidsfråga, innan svenska kvinnor som gillar att jobba och tjäna egna pengar och inte vill bli allians-hemmafruar kommer göra en Oprah, dvs barnvägra. Det gör i allafall hälften av världens 20 rikaste kvinnor i den amerikanska underhållningsbranschen (DinaPengar.se, 070121). Enligt en amerikansk psykolog, Helen Bartimote väljer de bort barn av rädsla för att de ska bli loosers på jobbet.

Sveriges egen självutnämnda "barn-kvinno specialist", psykoterapeuten Louise Hallin, skyller på kvinnorna och säger att de är ego. Men vi som följt Hallinskan i medierna genom åren vet att hon är en särartsfeminist - en speciell sorts kvinnor som tror att kvinnors biologi är av det självutplånande slaget - och för en politisk kamp för att alla "riktiga" kvinnor borde stanna hemma med sina barn, medan männen jagar efter mat att dra hem till grottan. För det lustiga med kvinnor som Louise Hallin och biologiprofessorn Annica Dahlström (se bloggen: "Annica Dahlström använder biologi i politiskt syfte", 070105) är att de resonerar utifrån ett historiskt vakuum; som om männen fortfarande jagar buffel på savannen med pil och båge, endast iklädda ett höftskynke, medan kvinnorna ammar intill eldstadens matgrytor med ett eller fler ammande barn vid brösten. Särartisarna tar mao ingen hänsyn till parametrar som kultur, samhälle och social konstruktion, utan tror på fullaste allvar att kvinnor och män är från olika planeter.

Jag förstår inte varför kvinnor som strävar efter ekonomiskt oberoende inte skulle barnvägra? För så länge politiken och männen går i otakt med dem och inte fattar att vi lämnat grottstadiet, får vi nog räkna med att allt fler smarta tjejer avstår från den klassiska kvinnofällen, eller de tre v:na: vovve, volvo, villa.För kvinnodrömmar nowadays ser för många av det andra könet helt annorlunda ut på 2000-talet än på stenåldern, även om Hallin och co tror att vi lever i en tidlös bubbla.

Inga kommentarer: