lördag 27 januari 2007

Nyamko Sabuni hycklar: Skiter i Fadimes systrar

I en av Ekots lördagsintervjuer efter valet (kolla Ekots hemsida på nätet och lyssna) försvarade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni varför hon inte ville kalla sig feminist. Enligt henne räcker det att vara liberal. Sen övergick hon till att kasta skit på sossarna, som hon menat svikit flickor och kvinnor som är utsatta för hedersproblematiken i det här landet. För Sabuni är det den viktigaste jämställdhetsfrågan.
Hur kommer det sig då att hon inte kom, trots inbjudan, när intresseorganisationerna debatterade saken i ABF-huset, med anledning av femårsdagen efter mordet på Fadime (Anna Larssons krönika i SvD, 070126)?

I stället för att kasta skit på Mona Sahlin, som verkligen satte frågan på den politiska agendan och betacka sig från Monas deltagande i manifestationen för Fadime och hennes systrar 070120 (Dilsa Demirbag-Sten, Expressen, 070119) borde de liberala debattörerna titta på varför Nyamko Sabuni inte gör som hon säger.
Ett förslag: Pressa Nyamko Sabuni till att visa färg i den jämställdhetsfråga som enligt henne är den viktigaste. Om det ligger något i hennes ord ser hon till att svenska staten betalar rättegångskostnaderna och avskriver 19-åriga Tugba Tuncs (familjen är ursprungligen kurder från Turkiet) skulder. NU! Tugba och hennes familj har inte fått hjälp av Sverige, landet som är deras numera, sen hon sköts till förlamning i somras, efter att hon vägrat gifta sig med en släkting. Sabuni kan ändra på den saken. Återstår att se om hon kommer göra det.

Inga kommentarer: