måndag 22 januari 2007

Fi dog med sina drottningars sorti

När Fi allt mer utvecklades till ett HBT-projekt dog idén om ett partiöverskridande feministiskt initiativ för ökad jämställdhet och därmed dog Fi. Det är min slutsats efter att ha sett första delen i SVT-dokumentären "Viljornas kamp - filmen om Fi". Och efter att ha hört Tiina Rosenbergs taktiksnack om att heterofamiljen bygger på en antifeministiskt idé, förstår jag att Ebba Witt-Brattström tog nödutgången och överlät det sjunkande skeppet åt "Gudrun och dvärgarna".
Men egentligen skulle dokumentären hetat "viljornas kamp - filmen om Ebba och Tiina", dvs om extremqueer-akademikern Rosenberg versus Grupp 8:an och Stödstrumpan Witt-Brattström, där den senare har en djup och långvarig förankring i svensk kvinnorörelse, till skillnad från Rosenberg som mest verkar förbannad på kvinnorörelsen och snackar om payback time för att den i hennes tycke svikit de lesbiska kvinnorna. Ebba tog aldrig den striden med Tiina, enligt dokumentären, utan förde ut sin åsikt i media i stället.

Nu gnäller queerfeministen Kristina Hultman - som fick ett riksdagsmandat för Fi, men som sen hoppat av - på Ebba (P1 Morgon, 070122)och tycker att allt är hennes fel och försöker utmåla henne som den buse, som Ebba menade att dokumentären gör henne till(SvD, 070121).

Vad är det med feministerna? De borde vara lojala med varandra genom att hoppa över personangreppen och rikta in sig på sakfrågorna, dvs vilken roll ska hbt-frågan spela i en bred allmänpolitisk feministisk rörelse. I stället spelar de media i händerna och klankar på varann, precis på samma ytliga sätt som filmaren Weisberg dramaturgiskt bygger upp sin TV-dokumentär, som bara blir en trist repris av den personstrid som redan mjölkats till sista droppen av övrig media. Medan det enda som är kvar av Fi är röken efter feministdrottningarna Rosenberg och Witt-Brattström sorti.

1 kommentar:

Mikkan sa...

Som ett nystartat parti så måste F! ju rimligtvis få ägna sig åt inre arbete efter en utpumpande valrörelse. Så, F! finns, men ägnar sig en del åt organisationen lokalt och nationellt. medlemmarna har inte lämnat efter valet!

Vad gäller Kristina Hultman så har hon inte ett riksdagsmandat för F!. Eftersom F! inte kom in i Riksdagen har vi ju inga mandat där alls, och eftersom riksdagsvalet är över är också vår lista till valet 2006 historia. Det är så lätt att vränga ord och få det att framstå som att folk hoppar av. Media gör det ofta och mycket, de som kan hålla sig ifrån sådant är hedervärda i min bok.
Inga som ställde upp till riksdagsvalet för oss har idag förpliktelser eller mandat utifrån detta, kan ju vara bra att veta. :)

Mikaela Robsahm, själv riksdagskandidat i valet 2006