lördag 6 januari 2007

Genusutbildning läggs ner vid Malmö Högskola

Vad var det jag sa! I bloggen "Stiletthögerns feministjakt fortsätter som inget hänt", 070104, nämnde jag att genusområdet inom akademin blir deras nästa jaktmark.
I ETC nyhetsbrev (070105) på nätet visar det sig att det första bytet (läs: genusutbildning) nu är nerlagt. "Genusperspektiv tas bort från Malmö Högskola" meddelar Dagens ETC. Genus ska ersättas med något som kallas "medborgerlig bildning" - ett fluffigt begrepp om makt och demokrati, där allt möligt tycks rymmas.

I mitten av december fick lärare och studenter beskedet om att det inte skulle bli några genuskurser till våren. Det gick inte att protestera för de studenter (och öveiga)som anmält sig till kursen. Beslutet var redan klubbat och det hade skett under loppet av en vecka. Argumentet om för lågt söktryck är inte trovärdigt, enligt studenterna då andra ämnen, bl a statskunskap, också är drabbat av minskat intresse. Dessutom har högskolan sen den inrättades haft genus som ett perspektiv. Men nu har de öronmärkta pengarna för genusfrågor dragits in, eller som Thomas Standberg, adminisrativ chef på högskolan säger: "trenderna kommer och går".

Hur ser det ut i övriga landet? Läggs genusutbildningarna ner på löpande band nu, eller är detta en engångsföreteelse. Hör av dig till mig om du vet!

Inga kommentarer: