måndag 1 januari 2007

Konstnärsbrudarna i JA! vill störta patriarkatet NU

För hundra år sen, 1907 bildade ett gäng unga herrar konstnärslaget "De unga", som liksom Konstnärsklubben - bildades 1856 - utestängde kvinnor.
Tre år senare och som en motreaktion startade en grupp kvinnor "Föreningen Svenska Konstnärinnor" för att ta upp kulturkampen med grabbarna. På den tiden hette några av de stridbara Siri Derkert och Vera Nilsson. Idag heter de Fia-Stina Sandlund, Anna Linder, Johanna Gustafsson, Line S Karlström och Malin Arnell.
För två år sen, 2005 bildade de föreningen JA! - en separatistisk förening för feministiska konstnärer - och målet för att störta kontpatriarkatet genom strukturell omfördelning av tid, plats och pengar och man nöjer sig inte med diskussion utan jobbar på flera fronter samtidigt.
JA! har utformat ett JämlikhetsAvtal och de som skriver på förbinder sig att iaktta jämställdet, etnisk jämlikhet i utställningsverksamheten, vid inköp och vid personalutíllsättningar. Avtalet utvärderas kontinuerligt efter två år och har ingen tidsgräns.
Hittills har Dunkers Kulturhus, Liljevalchs konsthall, Hälsingslands Museum, Göteborg konsthall och Riksutställningar tecknat JämlikhetsAvtal med JA!

Här följer en kort presentation av brudarna i JA!:s styrelse:

Malin Arnell, f. 1970, bor i Stockholm
Arnell har sen 2004 projektet Solanas Systrar med författaren Sara Stridsberg med utgångspunkt i feministen Valerie Solanas liv. Sen 2002 en i den feministiska konstnärsgruppen High Heel Sisters och är en av flera bakom KONSTAKUTEN, ett konstnärsdrivet galleri och forum för samtidskonst i Stockholm.

Johanna Gustafsson, f. 1974, bor i Malmö
Gustafsson ingår i ett Feministiskt Nätverk, en forskargrupp och ett forum med nio konstnärer från Sverige och Danmark, samt ett projekt på Malmö Fria Kvinnouniversitet i samarbete med konstnären Lisa Nyberg. Målet med det är att hitta en ny utgångspunkt för sociopolitiska frågeställningar utifrån den feministiska pedagogiken.

Anna Linder, f. 1967, bor i Stockholm
Linder är medlem i High Heel Sisters, är producent för D.O.P. (Dorte Olesen Project)förutom en rad andra uppdrag

Fia-Stina Sandlund, f. 1973, bor i Stockholm
Sandlund har bland annat gjort en rad aktioner en 2001 då hon tillsammans med några andra konstnärer gjorde en TV-kupp mot Fröken Sverige. Hon har även gjort radiodokumentären "Konstnärsklubben - som e enda stor familj", skrivit en rad texter i bl a Etc, Aftonbaldet och Expressen.

Line Skywalker Karlström, f. 1971, bor i Köpenhamn
Karlström är medlem i konstnärsgruppen Selfsving, Danmark som arbetar kollektivt i workshops, en av High Heel Sisters och driver tillsammans med fem andra konstnärer projektrummet Blunk i Trondheim.

Inga kommentarer: