torsdag 4 januari 2007

Stiletthögerns feministjakt fortsätter som om inget hänt

Maria Abrahamsson, stiletthögerns okrönta feministjägardrottning, fortsätter sitt imposanta fälttåg mot vänsterfeminister, fast de efter valet inte längre hotar. På dagens ledarsida (SvD, 070104) påpekar hon - för dem som sovit sen valet förra året -att "Kulturministern heter inte längre Ulvskog".
Trots att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, enligt Abrahamsson, har "förpassat bereppet könsmaktsordning till sophögen" är hon orolig för att kulturminiser Lena Liljeroth inte är beredd att göra detsamma när det gäller jämställdhet inom scenkonsten, där en utredning kräver att 40 procent av produktionerna ska ha kvinnliga upphovsmän och konstnärlig personal både på och bakom scenen.
Det är just begreppet "könsmaktsordning" som får feministjägare som Abrahamsson att se rött. I många år har hon och hennes debattglada kompisar Susanna Popova och Marie Söderqvist gått bananas så fort de hört ordet uttalas, som om tanken på jämställdhet i det här landet vore lika rysansvärd som kommunistvälde och planekonomi.

"Någon vetenskaplig precisering av könsmaktsbegreppet har inte ansetts behövas då denna för svensk jämställdhet axiomatiska sanning har förklarats vara politiskt vedertagen." skriver Abrahamsson, som nu hoppas att vetenskapen ska upptäcka att så inte är fallet. Men om hon inte vill ifrågasätta matematiken också, så kommer nog ytterligare vetenskaplig precisering fram till samma ojämställda läge. Tilläggas bör att i stiletthögerns världsbild är könsmaktsbegreppet inte vetenskapligt utan vänsterpolitiskt och att den tidigare (s)-regeringen lyckades infiltrera akademin och tvinga fram den sk vedertagenheten. Ska vi tro Maria & co innebär det politiska paradigmskiftet, även en ny vetenskapssyn, åtminstone inom genusområdet, där feministjägarnas batalj alltid står.

Inga kommentarer: