onsdag 3 januari 2007

Inte en kvinna så långt Wallenberg når

Det finns inga män som är så macho och könskonservativa som män i näringslivets toppskikt. Det slog jag fast redan i våras i en litteraturessä om överklassen (publicerad i Ordfront). I går blev det ytterligare bekräftat efter att SVT sänt första delen av tre om finansfamiljen Wallenberg - den största och mest betydande i svensk 1900-tals historia - som vid sidan av socialdemokraterna förvandlade Sverige under förra seklet.
Näringslivet sett ur Wallenbergs och dokumentärens skapare Gregor Nowinskis perspektiv är ett manligt reservat, som odlar ett misogynt förhållningsätt, där brudar inte hör hemma. Jakob Wallenberg, som fick träda tillbaka från sin ledarposition i ljuset av hans samröre med tyskarna under 2:a världskriget, var singel och alla kvinnor i koncernen stod till hans förfogande, skrockade en gammal manlig uv, som hade hört ryktena. Han var svag för det motsatta könet, rapporterades det i en personakt.
Peter Wallenberg, den nu levande nestorn inom familjen, som i fem generationer, med SE-banken som maktbas, styrt stora delar av svenskt näringsliv, tronar framför TV-kameran, medan en skugga snabbt skymtar förbi i bakgrunden innan dörren till "herrummet" tyst stängs. Kanske var det ett kvinnligt tjänstehjon - som så stilfullt placerat blommorna vid sidan av potentaten - eller frun i huset.
Det kommer vi troligtvis inte få veta i något av de två kommande delarna i serien "Wallenbergs", som skildrar en värld där kvinnor inte existerar annat än som föderskor till nya arvtagare, åtminstone inte i receptionen av familjens angelägenheter.
Jag är säker på att en motsvarande serie om kvinnorna bakom Wallenbergarna skulle vara en minst lika gastkramande historia som den som TV-tittarna nu får sig serverade. Men de kanske har tystnadsplikt, så att männen ska kunna framträda i all sin glans.

Enligt Björn af Kleen som fick i uppdrag av Expressens kultursida att jämföra Wallenbergarna med sina brattepolare around Stureplan (Expressen, 070102), så tycks de rika männen lika homosociala nu som då. Idag för de in champagnebudgeten i sina exceldokument och bjuder in kvinnliga grävare "golddiggers" på ett glas, men bara om de är roliga och inte tar flaskan och serverar sig själva. Gör de så eller surar åker brudarna ut direkt. Men kanske inte om hon heter Annika Falkengren, ny vd för Wallenbergägda SE-banken sen ett år tillbaka. Får man hoppas!

Inga kommentarer: