måndag 3 september 2007

Advokat Per E Samuelsons bristande verklighetsuppfattning

För att få reda på hur advokatyren kring våldtäktsbrott funkar i det här samhället är advokat Per E Samuelsons version på Expressen Debatt i dag ett måste.
Som en av mina kommentatorer sa i en blogg om "Stureplansprofilerna" så är det bra att alla inblandade kommer till tals när de våldtäkter. I Expressen för några dagar sen kunde vi höra den 21-åriga profilen klargöra sin syn på sexualitet och nu tar advokat Samuelsson bladet från munnen efter att miljöpartiets språkrör på förra veckans Expressen debatt ville gå hårdare åt våldtäktsmännen.

Advokat Samuelsson är gudbevars ingen objektiv röst i debatten, då det är han och hans gelikar som försvarar de misstänkta våldtäktsmännen i våldtäktsrättegångar. Men det är mycket klargörande att få höra att enligt hans åsikt är problemet inte att för få döms för brottet, utan motsatsen, dvs för många oskyldiga sitter dömda för våldtäkt. Även hans syn på sexualiteten avslöjas därmed genom inlägget och att den inte tycks stämma överens med en folkopinion det har han inga som helst problem med. Däremot är han bekymrad över att politiker lägger sig i - genom lagstiftning och opinion à la Peter Eriksson - hans jobb. Men rättskipningen i det här landet har aldrig stått fri från politiskt beslutsfattande. Det är liksom själva meningen med den, att den förändras i takt med samhället och dess värderingar.

Advokater som gör vad de kan för att lägga skulden på kvinnan - genom att dra upp hennes tidigare sexuella preferenser, klädsel osv - är inget nytt och bevisar bara att samhällets attityd när det gäller synen på sexualitet på många sätt inte nått längre än till Samuelsons analys att män är oskyldiga. Det enda som kan motverka denna kvinnofientliga attityd som både "Stureplansprofilerna" och deras försvarare, dvs snubbar som advokat Samuelson, är att politiker som Peter Eriksson lyssnar på den breda opinion som tycker att vi måste ta till med hårdare tag mot våldtäktsmän. Och inte som Samuelson vill, låta fler kvinnor offras för männens våldssexualitet och kvinnofientliga attityd. Försvarare av en sån lag, som Samuelson gör sig till tolk för, är inte att lita på. De försvarar bara ett system som dagligen fortsätter att förnedra och kränka kvinnors rätt till med männen jämställda liv.

Inga kommentarer: