onsdag 5 september 2007

Per E Samuelson: "Lägg bevisen på bordet"

I dagens DN skriver Hanne Kjöller om advokat Per E Samuelsons insats i våldtäktsdebatten. Enligt Samuelson har han ensamrätt på sanningen och emot den allmänna opinionen och experter som juridikprofessorerna Madeleine Leijonhufvud och Christian Diesen och advokat Elisabeth Fritz, menar han att det inte är så att för få män döms i våldtäktsrättegångar, utan tvärtom.
Kjöller pekar på att Samuelsons verklighetsuppfattning saknar stöd bland kollegorna. Bra rutet!

Vilka är då Samuelsons kompisar. Jo, bland annat Hans-Gunnar Axberger, straffrättsexperten när det gäller mediefrågor, som på uppdrag av justitiekansler Göran Lambertz skrivit rapporten "Felaktigt dömda", där elva (!) misstänkta i sexmålsfall, dömts på felaktiga grunder under ett flertal år. Med den som utgångspunkt vevar Samuelson på om att det råder rättsröta i Sverige när det gäller sexbrott, dvs oskyldiga män straffas och allt annat är lögn:
"De elva fallen i Axbergers rapport är bara toppen på ett isberg. Det finns många felaktigt dömda."
Samuelson menar; att domstolarna påverkats av den allmänna opinionen och att resultaet blir att rättssäkerheten havererat. Han talar om ett "svart hål av rättsröta" i sexualbrottsmålen.

Om det nu är som Samuelson hävdar är det ju bara för honom att lägga korten på bordet och avslöja rättsrötan i sexbrotten. Varför gör han inte det i stället för att i allmänna och helt onyanserade ordalag säga att han sitter inne med en sanning som vi andra inte känner till. Tills Samuelson eller några andra i hans gäng visar oss på rättsrötan, tillåter jag mig att misstro hans verklighetsuppfattning.
Än så länge saknar advokaten bevis för den "sanning" han så starkt hävdar är den enda rätta.

Källor: DN, Debatt, 061222, Advokaten, 2006:6

Inga kommentarer: