tisdag 4 september 2007

Per Wirtén gör en Lundgren

På Arenas chefredaktör Per Wirténs blogg får han kommentarer apropå hans censursiver när det gäller Maja Lundgrens senaste roman.
Tydligen har han enligt Arenaläsare publicerat en artikel av Linda Skugge, som jämförs med Lundgrens "Myggor och tigrar". På det svarar Wirtén svävande, trots att han i dagarna krävt att Bonniers förlag och förläggaren av Lundgrens bok, Magnus Bergh, ska uttrycka en klar och tydlig policy, som sätter gränser för vad en författare får skriva och inte.
Som svar på kommentarerna på sin blogg skriver Wirtén: "Ja, det kanske var fel att publicera. Men vi tyckte inte det då. Gränserna är inte solklara."
Nej, just det och hur mycket skulle inte censureras i efterhand om vi skulle följa Wirténs förslag om allomfattande etiska regler när det gäller vad som i romanform ska publiceras och inte.

I Frankrike pågår, enligt morgonens "Kulturnytt" i P1, en liknande debatt som den som förs här om sanning och lögn i fiktionens värld. Där tycks en majoritet trots allt tycka att det är absurt att ställa sanningskrav på litteraturen. Något som en stor del av den debatterande kultureliten i Sverige häpnadsväckande inte tycks hålla med om.

Inga kommentarer: