lördag 8 september 2007

Radioteaterchef jämför konst med Goebbels propaganda

Konstnärer har samma etiska och moraliska ansvar som alla andra när de publicerar en text, säger P1:s radioteaterchef Jasenko Selimovic - efter att ha censurerat incestpjäsen "Under skalet", som han vägrar sända - till skillnad från Bonniers förlag hävdar den konstnärliga friheten i samband med Maja Lundgrens "Myggor och tigrar".
Han menar att när konst och dokumentär närmar sig varandra behövs nya spelregler och hävdar att konstnärlig frihet utan ansvar finns inte.
Carl-Mikael Edenborg på förlaget Vertigo håller inte med, utan säger att författaren kan förhålla sig helt fritt till fakta i skönlitteraturen, eftersom det trots allt är en roman även om författaren säger att den är verklig. Han framhäver att en roman talar för sig själv.
Selimovic däremot skulle inte gett ut Lundgrens roman om han fått bestämma och jämför pjäsen "Under skalet" - om den efter radioteaterns utredning visar sig inte vara trovärdighet - med nazisternas propagandaminister Goebbels propaganda. Han tycker dessutom att Lundgrens roman är ett exempel på att konsten tagit ett stort steg mot kvällstidningsjournalistik och en sån utveckling vill han inte se inom teatern.
Edenborg är av motsatt mening: Namngivning inom konsten inget nytt. För hundra år sen använde man psedonymer - som Strindberg i "Svarta fanor" - men alla visste och vet ju ändå vilka han menade.

Jag tycker att Selimovics uppfattning, som delas av en hel del inom kulturetablissemanget, pekar mot en censurerande utveckling inom konsten, där vissa smakdomare tar sig rätten att bestämma vad som får sägas och inte inom konsten. I förlängningen betyder det att en del av verkligheten som inte passar in i deras verklghetsbeskrivning förpassas till ett tabubelagt svart hål.
Kulturmörker!

Källor: Min blogg "Radioteaterchef censurerar pjäs och vägrar sända", 070901, P1:s "Publicerat", 070908

ps. Efter att Selimovic gett uttryck för sin estetiska ideologi är risken stor att vi som vill höra "Under skalet" aldrig kommer att få göra det.
Finns det ingen annan radiokanal som kan sända pjäsen?

Inga kommentarer: